Здравейте!
Знам че това е болна тема с рутирането, и че през ден я пускат, но търсих из форума намерих информация и пробвах, но нещо не се получава.
Така, да си дам данните - с Кубунту 6.10 съм. На интерфейс eth1 ми се намира интернета с данни
Примерен код |
ip 192.168.2.82 netmask 255.255.255.0 gateway 192.168.2.3 dns 192.168.2.3 |
на eth0 ми е локалната мрежа с настройки Примерен код |
ip 192.168.0.1 маска 255.255.255.0 |
Има си ping между двете машини всичко ОК. Та в този форум намерих линк към една статия и взех нещата от там, ето и самия код който сложих, автора го беше написал на скрипт, не на отделни команди.
Примерен код |
#!/bin/bash PATH=/usr/sbin:/sbin:/bin:/usr/bin # Изтриване на всички налични правила # EXT=eth1 INT=eth0 iptables -F iptables -t nat -F iptables -t mangle -F iptables -X # Винаги приемане на loopback трафика iptables -A INPUT -i lo -j ACCEPT #Позволяване на установените връзки и тези, които не идват отвън iptables -A INPUT -m state --state ESTABLISHED,RELATED -j ACCEPT iptables -A INPUT -m state --state NEW -i ! $EXT -j ACCEPT iptables -A FORWARD -i $EXT -o $INT -m state --state ESTABLISHED,RELATED -j ACCEPT # Позволяване на изходящите пакети от вътрешната ни мрежа. iptables -A FORWARD -i $INT -o $EXT -j ACCEPT # Маскиране. iptables -t nat -A POSTROUTING -o $EXT -j MASQUERADE # Да не се препрщат от вън на вътре. iptables -A FORWARD -i $EXT -o $EXT -j REJECT #Заобикаляне на TTL филтрите при NAT iptables -t mangle -A PREROUTING -i $EXT -j TTL --ttl-inc 1 iptables -t mangle -A POSTROUTING -s 192.168.0.0/24 -o $EXT -j TTL --ttl-set 64 |
Като го стартирам скрипта не дава грешки. Но на другия компютър все още няма нет. На него съм задал настройки Примерен код |
ip 192.168.0.2 mask 255.255.255.0 gateway 192.168.0.1 dns 192.168.2.3 |
ако греша поправете ме.
Та това ми е оплакването, ако някой може да помогне ще съм много благодарен.
Поздрави на всички! '>