Автор Тема: Няколко въпроса за соларис 11.1  (Прочетена 2816 пъти)

HQ

• Напреднали
  • Публикации: 195
  • Distribution: *BSD
  • Window Manager: none
    • Профил
Здравейте! Казано накратко - FreeBSD-то ми стяга вече и искам да премина на следващото ниво. Инсталирах соларис на виртуална,хареса ми и преди да предприема мощно четене и мъчене искам да се посъветвам за следните неща:
1) Изглежда има много подобен пакетен мениджър като FreeBSD,който също се казва pkg и работи по същия начин, но има ли порт система,която да компилирам програмите и да махам отметки на нещата,които не ми трябват (както FreeBSD)?
2) За ядрото предполагам не се предлага прекомпилиране,защото е със затворен код, ама да питам и ако не - opensolaris може ли?
3) Това ли е последната й версия, изтеглих я от пиратите и ми се видя старичка. Става ли лесно ъпгрейда ако излезе 12 (някога)?
4) По дефолт има ли уеб интерфейс на ZFS, има ли такъв през който да правя настройки на системата или webmin ще е достатъчен?
5) Мога ли да пусна нещо като ESXi сървър само че чрез virtualbox?
Готвя я за сървър,което значи без gui задължително и принципно не държа на отворен код.
Благодаря предварително!
Активен

bvbfan

• Напреднали
  • Публикации: 1056
  • Distribution: KaOS
  • Window Manager: Plasma 5
    • Профил
Re: Няколко въпроса за соларис 11.1
« Отговор #1 -: Mar 25, 2014, 08:21 »
И защо ти е Соларис, какво предлага? ZFS? За мен няма никакво предимство пред Линукс.
Активен

romeo_ninov

• Напреднали
  • Публикации: 2155
    • Профил
« Отговор #2 -: Mar 25, 2014, 10:29 »
Здравейте! Казано накратко - FreeBSD-то ми стяга вече и искам да премина на следващото ниво. Инсталирах соларис на виртуална,хареса ми и преди да предприема мощно четене и мъчене искам да се посъветвам за следните неща:
1) Изглежда има много подобен пакетен мениджър като FreeBSD,който също се казва pkg и работи по същия начин, но има ли порт система,която да компилирам програмите и да махам отметки на нещата,които не ми трябват (както FreeBSD)?
2) За ядрото предполагам не се предлага прекомпилиране,защото е със затворен код, ама да питам и ако не - opensolaris може ли?
3) Това ли е последната й версия, изтеглих я от пиратите и ми се видя старичка. Става ли лесно ъпгрейда ако излезе 12 (някога)?
4) По дефолт има ли уеб интерфейс на ZFS, има ли такъв през който да правя настройки на системата или webmin ще е достатъчен?
5) Мога ли да пусна нещо като ESXi сървър само че чрез virtualbox?
Готвя я за сървър,което значи без gui задължително и принципно не държа на отворен код.
Благодаря предварително!
1. не и в този вид, в който има система с портове в BSD. И за чий ви е да компилирате
2. Не, там се смята че няма "излишни" неща
3. Изтеглете си версията от http://otn.oracle.com , иска регистрация
4. Има командна линия!
5. Имате зони, разгледайте какво могат. И в общия случай забравете за всичко, различно от Соларис като виртуални машини
Активен

0x2B|~0x2B

HQ

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #3 -: Mar 25, 2014, 21:10 »
1. не и в този вид, в който има система с портове в BSD. И за чий ви е да компилирате
защото знам,че дава възможност да се изключат графичните компоненти при портове,които смятам да ползвам конзолно (напр. transmission)
Цитат
5. Имате зони, разгледайте какво могат. И в общия случай забравете за всичко, различно от Соларис като виртуални машини
Имах предвид virtualbox + phpvirtualbox на който да се стартират вм от всякакъв тип ос(от NT4 до OS X),които да се управляват през vnc (което не успях да подкарам на freebsd)
Активен

romeo_ninov

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #4 -: Mar 26, 2014, 09:36 »
...
Имах предвид virtualbox + phpvirtualbox на който да се стартират вм от всякакъв тип ос(от NT4 до OS X),които да се управляват през vnc (което не успях да подкарам на freebsd)
[/quote]
Ако искате вируалбокс, има го на сайта, който ви посочих по-горе. Не знам каква изгъзица е phpvirtualbox, но ако искате нещата да работят ползвайте нещата на Оракъл.
И между другото от година и нещо има промени в лиценза т.е. вие не можете безплатно да ползвате соларис, ще трябва да си го купите (с поне 1 година съпорт). Мисля имате възможност за 30 дни trial
Активен

0x2B|~0x2B

Rosen88

• Напреднали
  • Публикации: 178
  • Distribution: Gentoo Base System release 2.7
  • Window Manager: Gnome 41
    • Профил
« Отговор #5 -: Mar 26, 2014, 16:27 »
И защо ти е Соларис, какво предлага? ZFS? За мен няма никакво предимство пред Линукс.

ZFS има огромно предимство пред всяка линукс файлова система.
И да има по-нов OpenIndiana проекта.
Активен

AMD Ryzen 5 3600x (4.3GHz/1.3V) Noctua NH-D14
GB B450 Aorus Elite
32GB DDR4 3200MHz Corsair Vengeance LPX
Samsung 970 Evo Plus M.2 1TB / Samsung QVO 860 1TB
Western Digital Red 1TB
GB RX580 8GB Gaming
Fractal Design Integra M650
DeepCool Macube 310

bvbfan

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #6 -: Mar 26, 2014, 16:31 »
ZFS има вече има stable GA release. Освен това аз бих изчакал btrfs, очакванията към нея са огромни.
Активен

HQ

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #7 -: Mar 26, 2014, 17:34 »
Не знам каква изгъзица е phpvirtualbox
Главно за по-лесно боравене с около 40 вм от които някои от тях ще се използват от начинаещи които ще инсталират линукс за пръв път. Скоро мисля да се снабдя с един SPARC или конфигурация с 64гб рам но преди това трябва да съм сигурен дали софтуера ще е наличен и ще работи перфектно! Когато човек вади пари от хобито си,не се пести!
И още нещо - винаги съм се впечатлявал от либералното отношение към офтопика специално в този форум!
Благодаря още веднъж!
Активен

edmon

• Гост
« Отговор #8 -: Mar 27, 2014, 09:06 »

И още нещо - винаги съм се впечатлявал от либералното отношение към офтопика специално в този форум!
Благодаря още веднъж!

Тука сме все всестранно развити личности! ххехехехе! :)
Всичко ни влиза в работа! :)
Активен

HQ

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #9 -: Apr 03, 2014, 16:15 »
След кратки тестове се установи че от Openindiana, Nexenta и Solaris 11 най-висока версия на zfs има solaris и поддържа encryption. Смятам да наблегна на нея. Изглежда няма друга с последна версия на ZFS ...?
Активен

romeo_ninov

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #10 -: Apr 03, 2014, 16:21 »
След кратки тестове се установи че от Openindiana, Nexenta и Solaris 11 най-висока версия на zfs има solaris и поддържа encryption. Смятам да наблегна на нея. Изглежда няма друга с последна версия на ZFS ...?
И да има тази версия ще е от клона, който се е отделил преди време. Защото доколкото имам спомени Оракъл затвориха кода на Соларис преди време. И си го развиват без да споделят кода на zfs
Активен

0x2B|~0x2B

bvbfan

• Напреднали
    • Профил
Активен

HQ

• Напреднали