Единадесетте мита за KDE 4 – едно различно гледище
Пиша това по повод статията ето тук:
http://www.groklaw.net/article.php?story=20080710131440951Тази статия ми беше дадена от очевидно недоволен фен на KDE. Прочетох я, имаше някои интересни моменти, но като цяло нищо не успя да промени по отношение на това, което мисля.
Не желая да оборвам всеки един от аргументите срещу „митовете“. Ще засягам само тези, които са ми направили най-силно впечатление.
1.KDE 4 е завършен. По отношение на този „мит“ хората от проекта казват: „Всъщност, KDE 4.0 e само началото“.
След шест години все още твърдите, че това е само началото?!?!? Не смятате ли, че е малко неуместно, като се има впредвид, че от излизането на KDE 3.0 до 4.0 са изминали цели ШЕСТ ГОДИНИ!!! Аз не бих желал да чакам още! И това не променя факта, че съм напълно разочарован.
„Това е само началото“ се говореше и за Windows Vista. Може да проверите ето тук:
http://cws.internet.com/article/3545-.htm . Въпреки това изявление потребителите също не харесаха това „Начало“ и бягат към XP, нали? По същия начин хората продължават да си работят на KDE 3.5 или търсят алтернатива в GNOME и XFCE...
2. Пускането на KDE 4 беше грешка.
О, да, наистина беше. Един интересен контрааргумент в статията е: „Един от основните принципи е да бъде публикуван софтуера веднага щом стане полезен за останалите...“
Но KDE 4.0 все още не е полезен! Да не кажем, че до версия 4.0.5 си остана за мен на равнището на недотествана бета версия – нестабилен, постоянно сриващ се. За какво може да ми е полезен такъв продукт? И за какво може да е полезен, при положение че много от програмите все още не са съвместими? Аз ли съм тъп или...
Ако сте разчитали ние, крайните потребители, да сме ви публични бетатестери – грешите! Бил съм бетатестер на други проекти и съм свидетел как посочените бъгове тънат в архивите без да бъдат коригирани!
3. KDE 4 трябва да се раздели с „Плазма“.
Никъде в контрааргументите не се спомена и дума за SuperKaramba! Със Karamb-ите и старите технологии бях много по-щастлив, отколкото с Plasma-та! Те наистина работеха, бяха лесни и нямаше нужда от всичките тези глупости, които са въведени сега.
4. Не мога да копирам файловете на Десктопа си.
За този „мит“ има опити да бъде оборен с това, че са въведени „плазмоидите“, които визуализирали файловете на десктопа и можело да работим с тях като във файлов мениджър. И за кво ми е това?!!??!
'>
Първо на първо – аз нямам навика да слагам всякакви файлове на десктопа, а само линкове към програми. Второ – дори и плазмоидите да могат да бъдат използвани по този начин, това е абсурдно! Защо ми е да проучвам как работят плазмоидите, как да създавам символни връзки към програмите, като има далеч по-елементарни методи, които работят в GNOME и KDE 3.5! Съжалявам, наистина. Крайният потребител обича ОПРОСТЯВАНЕТО, а не УСЛОЖНЯВАНЕТО!
5. Принуден съм да работя с новото kickoff меню.
Да, сред контрааргументите ми се предлага как да го сменя. Само че, веднага след като го смених, и рестартирах KDE – самият бутон „K“ изчезна!!! Всичките ми усилия да създам ново меню и да го позиционирам в долния ляв ъгъл бяха неуспеши.
6. KDE 4 и KDE 4.0 са объркващи понятия.
Пак казвам – аз съм краен потребител, не ми пука от понятията. Държа на функционалността, която няма нищо общо с тях!