Айде и аз да си кажа мнението...
Тъй, първо, тук виждам много хвалене на FluxBox. Наистина, FluxBox става, но все пак, няма файлов мениджър. Ми да, ползвате mc. Как търпите това нещо, и аз незнам. Предпочитам bash+xterm пред mc+xterm.
Второ, обвиненията по Nautilus са безумни според мен. Това си е много добър файлов мениджър, много по-удобен от объркания Konqueror. Thunar също удобен и изчистен.
Смятам, че KDE 4 ще стане добро. Има доста положителни черти, като Dolphin и глезещите widgets
'> Kickoff менюто също много радва, макар че може да се сложи и на KDE 3 (както и Dolphin може, това е друг въпрос).
Но в KDE като цяло има много дразнещи неща, които в Gnome са оправени, и за това ползвам Gnome. Контрол менюто на KDE не ми харесва, да го бяха направили с малко по-готин интерфейс. Също ориентирането в Konqueror е много гадно (говоря за намирането на файлове с клавиатурата), това се сещам сега, но иначе има много досадни неща. А, да не забравяме, че никъде немога да намеря как се прави да се превключва layout на клавиатурата с shift и alt. Май чичо Google не помогна. Също дразнещо нещо в KDE е, макар и лично мнение, че долния панел прилича на Windows по дефаулт (разбира се, може да се кустумизира).
В същото време има много готини програми като Amarok.
От леките десктоп среди предпочитам Xfce, съществуват ултра-леки като IceWM (което не е десктоп среда, води се Windows Manager), които все пак стават за използване след инсталиране на няколко допълнителни програми. Наскоро намерих една готова графична среда, казваше се LXDE. Спрях се на нея, много ми хареса. Ползвах я и ми хареса, макар че беше неготова още.
http://lxde.org/Enlightenment е много странна за мен, така и не я ползвах повече от 10 минути.
И сега случайно се замислих, както върви KDE 4... дали някога ще го включат в Slackware?