+1
..ама сте уцелили раздела
- и аз училищните осмаци амортизирах, имаше и ИМКО-1 преди това, даже Кривеца първия като излезе чакахме ИМКО-2 (някой твърдяха, че това всъщност бил Правец-а, но така и не разбрахме официално, само знам че вместо ИМКО-2 дойдоха Правец-82)
- то и аз съм смятал тороиди и пр. 3Д по цели дни, или пък като трябваше да се прави училищната програма (т.е. разпределението на часовете) и отнемаше дни (повече отколкото мислеше шахматния софтуер) и тамъън го понагласим и ония ми ти дакали/ци почват с претенциите "ама аз не мога в сряда" , "ама аз пък само в сряда мога", "е сега пък всяка сряда ли" и т.н.
- малко уточнение - ключетата бяха 2 - едното за CP/M картата (със Z80 процесор и екстра 64К, за Z80 някой твърдяха че бил 16 битов със 8 битова шина за данни нещо като 8080 /да не се бърка с 8086 който беше напълно 16 битов отвсякъде/) и другото за малки и галвни букви само латиница - че изглеждаше гадно напр. само главни но пък имаш латиница и кирилица (но само главни)
Var I:Integer; <==> ЖАР И:ИНТЕГЕР;
ама комплатора не си му пречеше и работеше и в двата варианта правилно
- и при мен така се получи (явно отгоре ония с връзките .. или пък щото по партийна линия това бяха откраднали) пъро спуснаха 4 дискети UCSD Pascal (California, San Diego, подушвам че докато някой са се потили [в/у UCSD Pascal], други са се потили на плажа или в/у някоя)... та още на втория ден един приятел донесе 1 (цифром и словом една) дискета с Турбо Паскал и другия замина директно в коша (то UCSD първо че само с главни букви работеше ами и сменяш 2-3 пъти дискета, на едната линкера, на другата компилатора и на трета да си запишеш резултата и четвърта рънтайм библиотеки и пр.)
П.П. и един действителен случай (направо учебникарски т.е. може да влезе в учебника като задачка-закачка за който се бори за 7). значи един ден при зареден ДОС /важно уточнение защото навремето бая се прекарвахме - сядаш и бичиш код и вземе че ти хареса и едва тогава се сетиш че си забравил да заредиш ДОС-а, а той баш там се зареждаше дето ти е кода, и ...всички знаем процедурата още половин час писане на собствен RWTS модул (Read Write Track Sector) само да си запишеш нейде на дискетата 1-2 сектора - край на лирическото отклонение/ та по незнайни причини веднъж клавиатурата отказа да пише на латиница /така и не разбрахме но имаше 2 подозрения 1) или 8ми бит бе умрял или отпаднал или 2) гореспоменатото ключе дето превключваше лат/кир се беше прецакало нещо... а след рестарт на същата машина всичко си работеше нормално/ - та как да си запиша програмата...
А между другото и числата се изгубиха т.е. няма числа
spoiler: лесно беше да изкараш стандартна грешка SYSTEM ERROR обаче лисват някой важни буквички от командата SAVE напр. V
super spoiler alert: та на финала направихме така /щото вече всички се бяхме събрали околко тоя комп./ от стандартна грешка взехме 1-2 букви за промениливи.. та в интерес на истината добре че повдигането на степен работеше 0^0 си работеше и на кирилица 0Ч0 и изкарахме едно число различно от 0 и после лесно 1/0 -> SYSTEM OVERFLOW познайте дали файла ми не се казваше RFL
SAVE RFL
П.П.П. Крайно време е в тоя форум да се добави и "Highlight as :" Правец - 82/А/С/Е/М, Eagle DOS и пр.
а 8А беше върхът на сладоледа (за времето си)
http://pravetz.bg/presale/Правец 4++ "най-лекият умен телефон на пазара"