Здравейте отново!
След доста изминало време(уж идеята беше този процесор да стане бързо
) ето че отново пиша тук. Намерих един човек който се занимава с проектиране на фотоматрици и като цяло се оказа че може да направи процесора и на чип. Още по-интересното е че му трябва и на него някакъв елементарен вид процесор, при което на мен очите ми светнаха веднага като лампа 12в захранена с 20в
. За момента не съм почнал да го разработвам, тъй като и той има доста занимавки, но в бъдеще ще работим заедно най-вероятно. Иначе за по-стара технология, доколкото разбрах 10-тина чипа излизат около 10-20хил евро. Това значи че за да се направи такъв проект, трябва да има сериозна обосновка - т.е да е приложим.Тъй като тази година завършвам(живот и здраве
) и след това съм по корабите(за начален капитал и не само), ако всичко мине както трябва би трябвало след 2-3 години да имам необходимото време и средства за подобен проект. Наскоро видях една статия в hackaday за някакъв тип, който успял да пусне линукс на atmel контролер, при което на мен ми стана много интересно. Замислих се дали след като интел и амд започнаха да вкарват доста стабилни backdoor-ове, няма необходимост от естествена конкуренция на open source тип процесор, при който всичко да си е черно на бяло и да няма шмекерии. Мисля че подобен тип проект си заслужава, пък и ще отвори доста врати за бъдещи разработки - представете си. Както атмел продават микроконтролери, така да има някакъв евтин процесор специално направен за линукс т.е да се пуска много лесно на него, но да не е като АРМ тип процесорите, защото те пак изглеждат доста сложни. Трябва да е нещо с минимален брой крачета, да може да се запоява лесно и да работи със всякакъв вид рам памет. Тук не говорим за производителност като цяло, а за истинска open source архитектура, която би се приложила и в индустрията. Распбери и олинуксино(и другите подобни) са нещо подобно на моята идея, но при тях пак е това че човек не може да реши да си запои колкото иска рам памет(и каквато иска) и въобще е доста трудно да се запоява подобен тип процесор - т.е пак за любителска изработка е много трудно да се направи. Това което не разбирам е основно как може да се портне линукс на дадена архитектура, кои са минималният брой инструкции на които може да работи и дали изобщо линукс е добър вариант(може да е *BSD базирано) тъй като напоследък новите ядра нещо ми се струват тежички и като цяло не ми харесват, но това е лично мнение. Ще ми е интересно да чуя какво мислите и вие за тази идея. За сега варианта с обучителния процесор мисля че отпадна, поради липсата на достатъчно интерес(пък и всеки може да направи симулация в сумати програми, включително и игри като майнкрафт).
//Off
Като цяло по тая идея се запалих от книгата "Иноваторите" - препоръчвам я на всеки любител на компютрите и електрониката. Това което не ми харесва сега е че вече форумите почти западнаха(освен тия от типа въпрос-отговор), а групите във фейсбук са пълни с псевдонаука и хора дето не разбират. Именно в тази книга разбрах, че за да успее човек трябва да си сформира някакво общество(примери Bell Labs, Apple, Microsoft) било то затворено или отворено. А в момента ми се струва че изобщо няма такива общества, особено за най-интересните теми като физика, електроника и програмиране. Жалко че и тук форума доста западна - няма много нови теми. В момента съм се захванал с два проекта които ръководя и за сега се получава много добре. Много по-интересно е и освен това има много по-голям шанс човек да успее да направи нещо.
Единият проект всъщност може да ви се стори доста интересен - свързан е с Бобината на Тесла и то лишена от всякаква псевдонаука и фантазия. Близо 2 години вече я правим с момчетата и имаме резултати. Всъщност идеята е за пренасяне на енергия. Наскоро ми попаднаха едни записки на Тесла, от там и в комбинация от други места открих реалният принцип по който работи цялата система. Говорих с няколко професори и доктори от университета ми, ходих до техническия на консултация и до сега всички приемат положително идеята - няма причина да не работи. Принципът е доста различен спрямо това което правят хората. Ако има интерес мога да пусна тема тук и да обясня каква е основната идея - не крия нищо.
Поздрави,
Георги