Сигурно съм последния, който разбира това, ама все пак да се оплача. Потресен съм от това което телефона ми пази за мен (особено при положение че го ползвам почти само за да говоря по него, при това рядко). При това не ми дава възможност дори да разбера и да го изчистя (лесно).
Реших да си root-на телефона по лесния начин, понеже не ми се занимаваше да махам S-ON, да ъпдейтвам bootloader, да качвам разни имиджи, да се моля да запалят и да псувам. Лесния начин, понеже телефонът е стар, беше просто да кача през adb един local root експлойт и да го изпълня. Така най-накрая имах достъп до всички файлови системи.
Изненадите почнаха като тръгнах да ровя в /data/data. То било истинско съкровище бе
Повечето неща се пазят в sqlite3 бази и е доста лесно да се разчетат. Та вътре примерно има следните неща:
* Всичките ми контакти - от SIM картата и google акаунта, който навремето бях sync-нал. Това е съвсем очаквано и няма нищо лошо.
* Всичките ми SMS-и - което също е очаквано. Неочаквано е че има изтрити такива (обаче май се пазят само изтритите отскоро, защото стари изтрити нямаше, не знам за колко време се пазят). Всъщност, изтриват се от едната таблица, но остават в другата. Но пък в другата явно след време се зачистват по-старите изтрити.
* Последните 500 разговора, което е полезно, защото телефонът иначе не ми показва чак толкова назад.
* Всичко, което съм търсил в браузъра и youtube приложението. Майната му, въпреки че нямам идея как да изчистя историята на търсенията от youtube приложението.
* За кратко и преди доста време тествах twitter приложението - намерих всички tweet-ове, които съм виждал от това време. Пазели са се в продължение на години.
* За кратко си ползвах google пощата - отново получена поща отпреди години. Защо се пази локално? Страх ме е какво ли пази за facebook, добре че не го ползвам.
...и сега следва най-забавното. Шибаният android пази последните 200 wifi access point-а и BTS-и на мобилния оператор които телефонът е "виждал", заедно с GPS координатите им. Това е особено забавно ако искаш да разбереш къде е ходил човек в последните дни или седмици. И ако случайно се е размотавал извън градовете, където няма wifi, значи няма проблеми - поне клетките на мобилния оператор няма как да липсват.
И това е само част - разните приложения също имат навика да пазят какво ли не. Vlingo примерно с огромно удоволствие пази всичко каквото съм му казвал, weather app-а пази къде са ми били последните координати. google maps също пази къде какво съм търсил и така нататък.
Всичко това се пази без абсолютно никакво твое знание и без да root-неш телефона дори не можеш да достъпиш тези неща, какво остава да ги изтриеш.
Сега като изключим че това сигурно е от особен интерес за милицията, много ми е интересно какво ли можеш да разбереш за предишния собственик на телефон - втора ръка, който си купиш? За собственика на телефона, който го е оставил без надзор за 10 минути? И всякакви такива простотии.
Едва ли това са новости, ама доста се ядосах от цялата работа