Според мен навигацията на чичо Гошо си е доста добра.
Аз съм от Бургас и като ходя в София досега не съм имал проблеми да ме прекарва през някакви малоумни маршрути.
Е сега не е подробна като iGo примерно, където ти показва в коя лента да ходиш и да не ходиш, ама пък ако имаш пуснат нет на телефона мисля че няма нужда за БГ да се търси друга навигация.
Относно това дали ще те следи или няма не знам защо си мислиш че като ползваш друга навигация няма да има записани следи от къде си минал и да ги прати на кораба майка после
.
Та иначе форума свързан с проблеми и програми
http://www.androidbg.com/forum/ като се регистрираш се показва секция GPS
. Там достатъчно добре са коментирани програмите.
Относно OpenStreetMaps за БГ е под всякаква критика поне преди година - две. Сега като ги спонсорираха не знам как е положението (една от големите фирми ще работи с тяхни карти, ама засега само за САЩ май ставаше въпрос, т.е. ще се обединят двете бази данни).
Относно OsmAnd имат и безплатна версия, която не се ъпдейтва. Трябва ръчно да ходиш да си сваляш от сайта последните версии и да си ъпдейтваш. Иначе като зададеш БГ и то си сваля картите и си ги ъпдейтва регулярно. Но като я пробвах не ставаше за навигация въобще.
Та общо взето трябва да си поиграеш и да пробваш, кое ще ти върши най-добре работа.