Незнам.... . ама това с Haar, поне каквото успях да пропрочета не ми се вижда правилният подход за разпознаване на образи. Да не говорим че изисква и страшно много трениране. А и нещата се свеждат до обикновенна статистика.
нали за това става дума: https://www.youtube.com/watch?v=hPCTwxF0qf4
Това е...е, малко го подценяваш според мен. Ето го впрегнато да върши работа и поне според мен се справя изключително добре:
https://t.co/2MSCrwsryzИма според мен голяма разлика между "разпознаване" на образи и "откриване" на образи. Haar класификаторите не са добра идея ако искам да разпозная моето лице измежду всички останали - вероятно не е невъзможно, но е доста неоптимално. Идеята в случаят е "откриване" на образ, не "разпознаване". Специално за лицевото разпознаване има далеч по-ефективни алгоритми в opencv като гледам, но за "откриването" на обекти, haar дори да не е най-ефективното решение, след кратък research стигам до извода че е най-прекият път към нещо което работи добре същевременно не е ресурсоемко.
Но е много добра идея ако искам да разпознавам произволно лице - работи еднакво добре срещу мъжки и женски лица, работи добре срещу снимани лица, работи добре срещу лица на хора от други раси и работи изключително добре дори върху скапаната черно-бяла снимка върху личната ми карта. Просто моделът е много добре трениран. Но това е модел, който работи за "произволно човешко лице срещу камерата". Ако си извъртиш главата дори на 45 градуса, ще престане да го разпознава като човешко лице. По същият начин, ако си затвориш очите или си сложиш слънчеви очила, ще престане да ги разпознава като очи.
Поради същата причина, ако ползваш гадната статистика (Haar), можеш да си създадеш генерични класификатори, примерно за батерия - няма да е само duracell, ами примерно в зависимост от това с колко позитиви тренираш модела - за произволно нещо приличащо на батерия. Същото важи и за чашата за кафе - примерно имам няколко различни чаши, керамични и ги ползвам на случаен принцип - в зависимост коя е първата която взема и не е мръсна или в миялната машина. Аз не виждам как специално за този случай геометричното хеширане би работило по-добре (не разбирам от това, но изпитвам известни съмнения и че се справя добре ако обектът не е на фокус на камерата и не заема по-голямата част от изображението, но може и да греша за това).
Всъщност, лицевото разпознаване е следващото нещо, което ще проуча след като докарам като хората създаването на haar класификатори.