Github дали шпионира или събира проекти мен толкова не ме вълнува. Достатъчно е хората да имат място да качват и свалят проекти безплатно и лесно.
…
Под Spybook и Гългъл, нямах предвид шпионирането. Щом си на линия е ясно, че на поне 20 места знаят повече за твоето майчино мляко от теб самия. Знаят го и за нас, дето сме тук. Само, че понеже от световна, регионална и локална гледна точка, никой от нас не е важен с нищо, то данните за нас се ползват единствено за общата статистика и поведенчески модели.
Под Spybook и Гългъл имах предвид налагания от тях начин на живот. Всичко да става на линия. И това не значи просто да си свързан с Интернет и да обменяш данни по мрежата, а изобщо цялото ти битуване да се пренесе в паяжината.
С телефоните това почти успя да се случи, но все още има липси. Например тук има много разработчици. Все още кода масово се пише в редактори и среди, които са инсталирани на локалната машина, нищо, че 99% от него все пак пътува през Интернет. В този смисъл Атом е една много важна крачка това да се промени. Смисъла на цялото упражнение е да не остане нищо, което правиш на машината си (домашна или служебна), те да са просто един терминал към web.
Но Github не е закупен заради Атом. Не само заради него. Закупен е, защото той цялостно се стреми да направи същото за разработчици и админи, което правят Spybook и Андроид.
Дори и Уиндоус софтуера да е 99%, пак за какво им е? Ще седнат да си ги компилират ли или да си правят хранилище? Тоя всичкия софтуер там си е наличен така или иначе за всички.
В предния си коментар (или по-предния???), казах, че не им е единствена цел да си имат още потребители, при това най-важните за тях (програмисти и администратори), защото им водят най-важните клиенти (корпоративни). Като всякак компания, те имат за цел все пак да вадят и пари.
Вие казахте Скайп, но той вече се предлага на корпоративни клиенти. И за разлика от вас, те нямат напротив новия му вид. Новия му вид е дизайнерски и радва очите на „народонаселението“.
М$ имаха услуга за корпоративни клиенти подобна на Гитхъб, организирана около тяхното нещо. Обаче нея я продаваха „извън линия“, сиреч като нещо, което да си инсталираш върху собствени сървъри в собствена частна мрежа (VPN). За реклама на нещото имаха безплатна, орязана версия и евтина версия с по-малко ограничения, като и двете работеха на принципи подобни на Github (като дори имаха резервен вход по протокола на Гит). Това безплатното го закриха и пренесоха архивите в Гитхъб, точно както направи и Гългъл.
Сега на негово място имат самия Гитхъб, който обаче вече могат да предлагат като облачна услуга в Лазура (azure), с което да допълнят гамата услуги там. В облака на Гългъл има и Гит (че мисля и svn, и други). За големите си клиенти те предлагат „неналична“ версия на Ейжър, демек собствена инсталация. Така вече ще допълнят картината. Ще имат нещо за инсталация, но ще имат и за облака. Това обаче ще стане най-рано след две, три до пет години, защото трябва да го пренапишат на нещо дотнетско и да го вградят в цялостната си визия.
Скъпия чат кога го купиха? Аз твърдя, че имат още работа по него. Не е напълно във вижданията им. Да кажем на 90%.