Не мисля, че бюджетът за каквато и дейност да е, е съществен. Важното е, по какъв начин се използват средствата и ресурсите. Руският T34 e бил евтин за производство, конструктивно по-прост от немските машини и в същото време по-ефикасен в много отношения. Липсата на достатъчно средства, те кара да си по-изобретателен и находчив. Ето сега, ние за два милиарда ще купим някакви самолети, но за тези пари, могат да се купят много по-добри и всеки го знае. Но въпреки това ще го направим. Та, бюджета е нещо относително.
Извинявам се, но това е предпещерно разбиране. За да се случи нещо, трябва ресурс. Какъв ще е този ресурс, точно тук не е от значение. Набавянето на този ресурс в днешно време най-лесно става (а почти винаги няма и друг начин) посредтвом пари. Сиреч трябва да бъде купен. И винаги оперираш в рамките на ресурса, който имаш.
В другата тема хвалех библиотеките на js. Реално това са най-добрите библиотеки за каквото и да било и всички те са свободни и безплатни.
Как се е случило това? На върха с балата пари. Инвестирано е в тях и е инвестирано много милиарди долари. И това не е просто инвестиция в разработчици, които да ги напишат. В библиотеките за js е вкарана толкова много компютърна наука, колкото не е вкарана във всичко останало взето накуп.
=*=
По въпроса за самолетите. Не помня дали не го казах още по време на служебното правителство, когато се появи темата.
Аз не пледирам, какви самолети да се купят. Между другото противно на всеобщото мнение и противно на това, че са рекламирани от един олигофрен, какъвто е Плевнелиев, но все пак F16 са просто отлични самолети, дори и стари.
Аз съм против идеята изобщо да се купуват самолети в една бедна, изтерзана полу-азиатска, полу-африканска, но все пакк европейска страна.
Едно е номиналната сума,друго е доколко ефективно се изразходват
средствата.В САЩистан военните буквално пилеят парите,има всевъзможни
далавери с надути суми (една малка гайка излиза 10 долара,тоалетни чинии
за по 1500 долара и т.н.). Това го твърдят сериозни източници в самите САЩ...
Че има корупция и далавери, има. В цял свят има и винаги ще има. Ако има една каца с мед, ти няма ли да бръкнеш в нея? Не ми отговаряй!
Но има и още нещо. Което също идва от източници в САЩ. Ти мислиш ли, че всяка гайка по 10 USD непременно е класическа кражба?
Кражба е, но не всеки път това е поради корупция. Как точно мислиш се финансират всички тайни войни, в които САЩ участва? Знаеш ли, че САЩ уж не са участвали в над 200 войни за последните 50 години? Как мислиш е платено за това? В жюджета на САЩ няма перо — две до три малки войни годишно.