Автор Тема: Още извънтемие  (Прочетена 125905 пъти)

Nik123

• Напреднали
  • Публикации: 3747
  • Distribution: Mageia, Q4OS
    • Профил
Re: Още извънтемие
« Отговор #1680 -: Aug 26, 2024, 19:44 »
Първо, къде съм твърдял, че руския интернет е затворен?
Второ, аз не съм IT, и въобще съм далече от тоя сектор, но това не ми пречи да чета както постове в телеграм, така и в екс, и в други подобни месинджъри, през браузър.
Трето - в САЩ, РФ и ЕС са приети закони, които задължават операторите на такива платформи, като телеграма, да цензурират, и то не само по отношение на тежки престъпления. Само че, телеграма не го забраниха в РФ, а го оставиха на мира, защото и те го ползват.
Четвърто- правото на вето в ООН няма нищо общо с натиска върху някоя онлайн-платформа.
Ремотекс, може ли да ми отговориш, защо избягалия от Русия собственик на телеграм, го пуснаха да избяга от диктаторския ад, а го арестуваха в димокраси Франс?
Имам и още един въпрос- Мета- та клекна ли на ЦРУ-то, или не, според теб?

П.П. гледам, че си допълнил поста си- ако, както твърдиш, тоя Дуров е дал ключовете за телеграма на ФСБ, тогава защо същия телеграм го ползват и украинците, включително и пропагандисти като Бутусов (ти самият си давал линкове)?
« Последна редакция: Aug 26, 2024, 19:48 от Nik123 »
Активен

remotexx

• Напреднали
  • Публикации: 3788
    • Профил
« Отговор #1681 -: Aug 26, 2024, 19:47 »
и още нещо за колегата дето твърдеше че нямало сигурен начни за децентртализирана криптирана мрежа, и че имало ама само един протокол дето само той си го знаел (в смисъл че верятно има/л и познати ама като никой не /ще да/ го ползва...) мога да му кажа че това не зависи от протокола (отдолу) и си го има от миналия век още mIRC (който го помни) имаше добавка/и които правеха криптиране отгоре върху IRC отдолу (а първоначално всеки сам ръчно си крипитираще пощата външно PGP/GPG чак после се появиха добавките дето й пращат телеметрия кокй знае накъде)

напр. ето един
https://github.com/flakes/mirc_fish_10

ето и за други протоколи
https://otr.cypherpunks.ca/

който търси намира - само си разменяте ключовете офлайн и сте в джаза

горе-долу и в протона е така

Encryption
    No one else can read your instant messages.
Authentication
    You are assured the correspondent is who you think it is.
Deniability
    The messages you send do not have digital signatures that are checkable by a third party. Anyone can forge messages after a conversation to make them look like they came from you. However, during a conversation, your correspondent is assured the messages he sees are authentic and unmodified.
Perfect forward secrecy
    If you lose control of your private keys, no previous conversation is compromised.
« Последна редакция: Aug 26, 2024, 19:52 от remotexx »
Активен

remotexx

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #1682 -: Aug 26, 2024, 19:58 »
Никсн мен друго ме интересуваше, не важи ли принципа че САЩ могат да ги налагат тия ограничения но само за територията на САЩ (е или потрербители регистирани от САЩ дори и когато са на почивка в Япония напр.) но не би трябвало тогаз напр. Мета-та да цензурира в Русията ако там не е приет такъв закон. Има го и обратния момент т.е. то доскоро бе обратно коркаха Китай че прекалено цензурирал (хем само на собствена територия и даваха акерски съвети и программки на китайчеата и ги учеха как да избягват цензурата) - сега май китайчетата ще им отвръщат със същото а ние ще чекаме китайската Мета дето ще можем да си пишем на воля  :P
Активен

Nik123

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #1683 -: Aug 26, 2024, 20:06 »
САЩ могат да налагат тия ограничения на територията на САЩ върху чужда компания, а върху своя компания и свои граждани- където си искат. А когато имат послушни мастии в ЕС (и не само)- пак където си искат. Асандж как го извадиха от еквадорското посолство, с английската полиция?

И за да съм изчерпателен- ето отговора на твоя въпрос, как някой отвън може да наложи вътрешна регулация в международна компания (в телеграм, в случая) :

https://dnes.dir.bg/svyat/frenski-sad-udalzhi-aresta-na-miliardera-pavel-durov-s-48-chasa

"Френските следователи издадоха заповед за ареста на създателя на "Телеграм" поради липсата на "достатъчно модерация" в неговата платформа и заради отказа на предприемача да сътрудничи с властите. Според тях това го прави съучастник в редица престъпни дейности, като тероризъм, трафик на хора и наркотици, споделяне на нелегално съдържание и други."

По тая логика, трябва да арестуват целия борд на директорите на "Райнметал", например, защото с техни оръжия се извършват убийства.

И малко за гадните руснаци и "свободният" свят, относно Телеграм- пише го по-горе :

"През 2018 г. московски съд разпорежда блокирането на "Телеграм". Заповедта се превръща в истинско фиаско и три дни по-късно протестиращи "бомбардират" централата на Федералната служба за сигурност с хартиени самолетчета - символ на приложението.
Оттогава Русия се отказва от усилията си срещу приложението и "Телеграм" се използва както от властта, така и от опозицията. Някои канали в приложението наброяват стотици хиляди абонати."

А в предните си постове писах, според мен какъв е зорът с Телеграм.

Мен лично нито метавселената ме вълнува, нито китайския й вариант, ако има такъв, аз йероглифи не разбирам :)

А ти би ли отговорил на този въпрос:

..
П.П. гледам, че си допълнил поста си- ако, както твърдиш, тоя Дуров е дал ключовете за телеграма на ФСБ, тогава защо същия телеграм го ползват и украинците, включително и пропагандисти като Бутусов (ти самият си давал линкове)?

« Последна редакция: Aug 26, 2024, 20:10 от Nik123 »
Активен

Nik123

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #1684 -: Aug 26, 2024, 20:54 »
https://www.moreto.net/novini.php?n=500307

Ачо, на баира още гори, виждат се пламъците в момента. И се размириса в квартала на изгоряло. Там беше последната гора, другото по баира отдавна е изсечено (по билото)- само храсталаци са останали.
Активен

malin1

• Напреднали
  • Публикации: 654
  • Distribution: Debian
  • Window Manager: Openbox
    • Профил
« Отговор #1685 -: Aug 26, 2024, 21:21 »
А пожара в Рила си гори. Уж въртолет имало, ама той си се разраства. Да се надяваме утре на дъжд, солиден дъжд, че инак...
Активен

Nik123

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #1686 -: Aug 26, 2024, 22:42 »
Месец и нещо, преди пожарите:

https://fakti.bg/biznes/889108-blizo-4000-sa-mebelnite-kompanii-u-nasno-nedostigat-na-darvesina-spava-proizvodstvoto

"Стигнахме до абсурдни ситуации да се внася дървесина от Австрия. Няма нищо страшно гората да се използва. Тя има социална, икономическа и рекреативна функция. Тя трябва да се поддържа, естествено сечите са част от това поддържане“, обясни Даниела Петрова: - изп.директор на браншова камара на дървообработващата и мебелната промишленост."

Поизгорял дънер, ако е големичък, пак става. А по-тънките и повечко изгорели- за пелети и дървени въглища.

П.П. Нямало ли е кой от интервюиращите да поправи г-жа Петрова, че се казва "сечта", а не "сечите"  ???
« Последна редакция: Aug 26, 2024, 22:45 от Nik123 »
Активен

Acho

• Напреднали
  • Публикации: 5966
  • Distribution: Slackware, MikroTik - сървърно
  • Window Manager: console only
    • Профил
« Отговор #1687 -: Aug 27, 2024, 06:25 »
И като кажат "горят около 200 декара гори" сякаш горят пет дървета. Тия горските пожари унищожиха всичко.
Активен

CPU - Intel Quad-Core Q8400, 2.66 GHz; Fan - Intel Box; MB - Intel G41M-T2; RAM - DDR2-800, Kingston HyperX, 2X2048 MB; VC - onboard, Intel G41 Express Chipset; HDD - Toshiba, 500 GB, SATAII; SB - Realtek HD Audio; DVD-RW - TSSTcorp DVD-RW; LAN - Realtek PCI-E GBE Controller; PSU - Fortron 400 Watt.

Nik123

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #1688 -: Aug 27, 2024, 09:05 »
https://it.dir.bg/tehnologii/sazdadoha-meki-roboti-koito-mogat-da-amputirat-i-udalzhavat-kraynitsite-si

Като гъсеници са.
Интересно, това лепкавото и меко вещество, колко ли време запазва свойствата си?

П.П. А за метаданните при тия фалшификации:

https://bivol.bg/podmqnagate2.html

датата и часа от биос-а на компа ли се вземат, или от датата и часа на операционната система?

Т.е. ако в биоса е сетната една дата и час, примерно по-стари, но ОС е настроена да си взима дата и час от някакъв тайм-сървър - кои от двете час/дата влизат в метаданните- тези от биоса, или тези от ОС, ако са различни ?
« Последна редакция: Aug 27, 2024, 10:09 от Nik123 »
Активен

4096bits

• Напреднали
  • Публикации: 6917
    • Профил
« Отговор #1689 -: Aug 27, 2024, 11:44 »
Едно и също мисля, че е.
Тайм сървъра е за синхронизация.

Компютъра отправя запитване и измерва времето за пристигане на отговора, след това добавя това време към времето изпратено от тайм сървъра и синхронизира собствения си часовник. Но това е относително.
Синхронизира се EPOCH времето. Не зная, дали до секунди, микро или нано секунди. Тези секунди след това се превръщат от операционната система в локално време.

Може би локалното време се отбелязва и в BIOS просто за удобство, защото 1724748059 е доста неразбираемо. Но локалното време можеш да го промениш, както и времевата зона в която се намираш. Това предполагам променя и времето по EPOCH обаче. Не съм сигурен, какво се случва при синхронизация с тайм сървъра, когато се случи. Може би пак някаква математика се прави, за да се спази времето, зададено от теб. В крайна сметка, потребителя би трябвало да избира, колко да е часа в момента или коя дата да е.

Активен

As they say in Mexico, "Dasvidaniya!" Down there, that's two vidaniyas.

Nik123

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #1690 -: Aug 27, 2024, 11:53 »
Аз може би не се изразих правилно, т.е. не зададох въпроса си правилно.. но мисля, че схванах, благодаря.

Имах предвид следното: Компа ми в офиса беше с умряла батерия на биоса и при всеки старт вадеше там 01.01.2007, да речем, че не помня (после му смених батерията и му въведох коректните дата и час, но бая време си карах с умрялата батерия). Изпищява, с Ф1 му давам игнор и си зарежда магеята. Да, но магеята си се вързва в нета, аз съм я настроил и си взема реалните дата и час от нета, и това показва в систрея. Но в биоса нали продължава да си стои 01.01.2007 (там ОС не може да пипа, доколкото знам), та затова ми беше питането, тия метаданни коя дата и час вземат, биоските, или на ОС - явно от ОС.

П.П. Тия мисли ми се завъртяха, понеже се замислих относно достоверността на тия дата и час в метаданните. Ако няма синхронизация по време на ОС с нета, аз на теория мога да си въведа 01.01.2018 в ОС за дата и час, и като правя промени по някакви файлове, то метаданните им ще показват, че съм ги пипал последно на 01.01.2018, а не днес, да речем- 27.08.2024.
« Последна редакция: Aug 27, 2024, 11:56 от Nik123 »
Активен

remotexx

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #1691 -: Aug 27, 2024, 18:00 »
Ами дa можеш, стига първо да се разкачиш от нета. От ОС се вземат предполагам..,. а по-старите линуксари тук навярно помнят че старите инсталатори питаха "Аджеба аз това време дето го вземам от БИОСа UTC ли е или е локално?" и едва след това те питаха за часовата зона и то само ако ще искаш и там да е UTC (а винаги си ги слагах и двете на UTC).

Нискън аз имам въпросче по принцип - как е записано в законите (ни) напр. от/до 0:0 ч. на 1.1.2024г. и по натам пише ли това време в коя часова зона е (UTC, първата - Япония UTC-12, последната UTC+12 там едни сотрови малце на изток от Япония) в смисъл в закона а ако/където не пише може ли да се поспри със съдията че понеже не пишело, па тя услугата в облака че е до UTC+12  ;D

И така и така задълбахме в правната материя
https://e-vestnik.bg/38571/le-figaro-pet-neshta-koito-tryabva-da-znaete-za-pavel-durov/
Нискън (и сие) не се ли сещате че така не се прави, дори и да е еднолична собственост тоя компания.. аз не си спомням нещо собствениците (или борда на директорите) напр,. на Гугъл, Епъл, Цукърбъргчето, да са ги вкарвали в затвора, не това е начинът да се вкара една компания в регулациите... е верно съдиха се, плащаха по няколко милиарда глоби но чак пък арести.. то по тая логика Клашников от затвора не трябваше да излиза (като създател на нещото затрило най-много хора по света ...откакто има хора по света) като съучастник

Жабите вече са полусварени май...
« Последна редакция: Aug 27, 2024, 22:42 от remotexx »
Активен

Acho

• Напреднали
  • Публикации: 5966
  • Distribution: Slackware, MikroTik - сървърно
  • Window Manager: console only
    • Профил
« Отговор #1692 -: Aug 27, 2024, 18:01 »
Еми избраха служебния кабинет. С нов министър на МВР.
Активен

CPU - Intel Quad-Core Q8400, 2.66 GHz; Fan - Intel Box; MB - Intel G41M-T2; RAM - DDR2-800, Kingston HyperX, 2X2048 MB; VC - onboard, Intel G41 Express Chipset; HDD - Toshiba, 500 GB, SATAII; SB - Realtek HD Audio; DVD-RW - TSSTcorp DVD-RW; LAN - Realtek PCI-E GBE Controller; PSU - Fortron 400 Watt.

spec1a

• Напреднали
  • Публикации: 4440
    • Профил
« Отговор #1693 -: Aug 27, 2024, 19:39 »
...
"Френските следователи издадоха заповед за ареста на създателя на "Телеграм" поради липсата на "достатъчно модерация" в неговата платформа и заради отказа на предприемача да сътрудничи с властите. Според тях това го прави съучастник в редица престъпни дейности, като тероризъм, трафик на хора и наркотици, споделяне на нелегално съдържание и други."
...

Излиза,че ако аз си направя ,да речем,чат,и някой публикува
примерно обява,че продава "бело" на конкурентна цена,могат да ме
арестуват за наркотрафик,и да изкарат,че съм наркобарон !

Толкова е абсурдно,че нямам думи !?! ???

Франсетата се осраха ... >:D
Активен

Nik123

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #1694 -: Aug 27, 2024, 20:04 »

1.) Нискън аз имам въпросче по принцип - как е записано в законите (ни) напр. от/до 0:0 ч. на 1.1.2024г. и по натам пише ли това време в коя часова зона е (UTC, първата - Япония UTC-12, последната UTC+12 там едни сотрови малце на изток от Япония) в смисъл в закона а ако/където не пише може ли да се поспри със съдията че понеже не пишело, па тя услугата в облака че е до UTC+12  ;D

2.) И така и така задълбахме в правната материя
https://e-vestnik.bg/38571/le-figaro-pet-neshta-koito-tryabva-da-znaete-za-pavel-durov/
Нискън (и сие) не се ли сещате че така не се прави, дори и да е еднолична собственост тоя компания.. аз не си спомням нещо собствениците (или борда на директорите) напр,. на Гугъл, Епъл, Цукърбъргчето, да са ги вкарвали в затвора, не това е начинът да се вкара една компания в регулациите... е верно съдиха се, плащаха по няколко милиарда глоби но чак пък арести.. то по тая логика Клашников от затвора не трябваше да излиза (като създател на нещото затрило най-много хора по света ...откакто има хора по света) като съучастник
..

Ремотекс, относно 1 - не разбрах, какво всъщност питаш, ако може, да допълниш? Нещо се обърках с тия часови зони. Доп. то в нашите закони часови зони няма, по подразбиране е българската. Но не пречи да се договарят и други часови зони, ако за гражданско-правни отношения иде реч (напр. доставчик на услугата извън БГ- ползвател на същата в БГ).
Относно 2- аз пиша същото, че е абсурден този арест. В уж демократичния ЕС (всъщност едва ли е френска инициатива, а по-скоро американска, но за това си написах мнението вече).

Доп. 2 Сега ме досмеша- че те по тая логика първо мен трябва да арестуват - мръсник с мръсник, не само не съдействам на властите, ами и защитавам подсъдими  ;D

[_]3
« Последна редакция: Aug 27, 2024, 20:31 от Nik123 »
Активен