« Отговор #2200 -: Dec 16, 2024, 16:52 »
Давам веднага- проста рецепта. С морска риба, за речните, предполагам, е същото.
Вземаш някоя риба, гоято хем е голяма, хем няма много кости (да отделиш лесно филето). Примерно черноморска акула, паламуд (тия са по-скъпичките), по-евтиния вариант е хек.
Един килограм рибно месо (може и повече, зависи колко кюфтета искаш да правиш). Това е класическото.
Отделяш филето - внимателно, с нож, идеята е да отделиш месото на рибата и в него да не останат (или почти да не останат) кости. Затова се подбира някоя риба, с по-малко кости (акула, хек, паламуд и т.н. големички риби, които да са с по-малко кости). Оставяш отделеното рибно месо да се изцеди в някой гевгир (някоя голяма решетка)- щото има доста вода в него, особено ако рибата е била замразена. Някъде половин час. После смилаш рибеното месо в машинка за кайма (аз го правя с ръчна машинка. По принцип класическото е да накълцаш рибното месо, но е голяма играчка).
Накисваш една филия хляб във вода. Да се напои и омекне. Все едно за свински пържени кюфтета. После поизцеждаш филията хубавичко- да остане като меко тесто, а не воднист мокър хляб (аз я изстисквам в шепи). Размачкваш (размесваш) я с един жълтък от яйце (белтъка го изхвърляш). После сместа от филията и жълтъка, я омесваш с рибното смляно месо, като слагаш следните подправки- сол, черен пипер и малко ситно натрошен лющян. Друго като подправка не. Омесваш всичко много хубаво- каймата става леко водниста и сякаш трудно ще се задържи в кюфте, но не се плашиш- правиш малки кофтенца, а не душмански кюфтета, и ги отъркалваш хубаво в брашно, после ги оставяш за известно време (10-ина минутки) в някоя тава, па ако щеш и върху плота на фолио. Брашното поема водата, прави нещо като лепило и панировка едновременно, и стяга кюфтенцата. И после пържиш. Не ги чакаш много да се пържат, че рибата бърже прегаря- станат ли златисти- вадиш от тигана. Преди да ги сложиш в тигана, ги сплескваш с длани (първо намокряш ръцете си, да не лепне). А най-добре първо пробваш с едно кюфтенце и като нацелиш колко трябва да пържиш- продължаваш вече с всичките. Това е.