2
|
Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: Що е то ИИ/AI и има ли то почва у нас?
|
-: Dec 18, 2024, 23:36
|
Да открехнем леко пещерата на Алибаба и да видим какви чудеса има(т) там https://www.youtube.com/watch?v=eVjfpr0j6YwРазкази от/за китайската силициева долина... по хотелите вече само роботи (а не като у нас после да се чудиш къде ти е изчезнало лапито т.е. лаптопа) Кога ли ще направят и едно такова ГПС чудо дето освен трафика и светофарите да показва в реално време В България си спомням едни хора искаха да направят (е не чак в реално време но..) апп поне за разписанието на автобусите и спирките им (че като тръгнеш за някое затънтено село да знаеш как и кога ще пристигнеш) и удариха на камък и то не с общините ами на държавно ниво (жалко че забравих апп-а как се казваше)
|
|
|
3
|
Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: Зелена сделка: за и против
|
-: Dec 18, 2024, 18:52
|
Крайно време е руснаците и китайците да покажат на самозабравилите се американски свине откъде изгрява слънцето.
Ами ха де, ама все по лекото и по мекото, все на Европа(т) налитат ..как беше там "Берлин за 3 дни" Ама стана Киев за три години.. и има още време до края на петилетката ...не че Европата е цвете (за мирис ане) - и тяхната една " напънала се планината..." П.П. Те всъщност беха тръгнали за Берлин, без да си го признват, но с прекачване в Киев което нещо запецна
|
|
|
4
|
Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: Още извънтемие
|
-: Dec 17, 2024, 20:07
|
Това много го обичам- омлет със суджук. А с луканка, както я знаеш ти, или петроханка, както я знам аз (така де, уточнихме за кой деликатес иде реч), май не съм опитвал. Ще е по-мазничко.. Не мисля че точно ПЕТРОХАН-а е най-подходящ(а) за омлет - поне тая по магазините, май и слагаха (много) червен пипер или не знам какво и не е същият вкус (а и не трябва да е толкова червена, може и телешкото да е в повече а може и да е за замаскиране на всичко друго с което са я наблъскали) Аз съм пробвал и от двата вида (български) и петрохан и селска и мога да кажа че най-близо до оригиналния вкус е селската (па макар и кълцана) ама не от ония вакуумираните - въобще ако изглежда много тъмна на цвят то това си е (сух) суджук но с форма на луканка - и прекалено суровите не са т'ва (те са направо сурова кайма) ..в момента не мога да намеря подходяща снимка но горе-долу е нещо такова, а отвътре най-добре така... А ние слагахме на гол тиган една луканка (нарязана като за омлет т.е. на кръгчета) и докато се позапържи тя пускаше достатъчно мазнина за целия омлет и накрая само хвърляш едни яйца в горещия тиган с луканката за минута-две и си готов. Между другото аз омлета освен с луканка много го обичам и (само) със зелен лук (луканката/суджука там е отделно сервиран) П.П. А да - забравих нещо важно: и не трябва да бие на пушено (че тия по известните там Карловски и какви бяха още бият леко на опушване) За всеки който иска да пробва хубава луканка - да гледа да изглежда горе-долу така (и да... повечето хора не я харесват, ако не е сготвена че има леко полусуров вкус, но може да си я доизсушите като я "разопаковате" или.. на капама, омлет и т.н.)МАЙСТОРСКА СУШЕНИЦАМАЙСТОРСКИ ДЕЛИКАТЕСМАЙСТОРСКИ ДЕЛИКАТЕС ПИКАНТЕН ГОРНООРЯХОВСКИ А бе какво става... явно с годините се е наложило че името луканка е само за ония сплескани и опушени и мазни соц. продукти и модерните месокомбинати гледат да избягат от оня едновремешен образ и са посменили наименованията (едно време и викаха селска и/ли кълцана - преди 10-15г. -- КЪЛЦАНИЦА - също става макар че тая малко ми червенее в повечко, но може да е oт отражението от найлона или да е малко по поизсушена (тая я давам само защото нейде можа да я знаят/продават и като кълцанинца, сушеница и т.п. ЛУКАНКОВО МЕЗЕ - ако не е много о/пушено изглежда с перфектната консистенция и зрялост -- Никсън, най-добре си куп и от дядото който ти продаде бабека/стареца а бе .. оня с пуските - неговата ще е както си требе - селска
|
|
|
7
|
Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: Още извънтемие
|
-: Dec 16, 2024, 23:45
|
Освен сплескването, по важното е че (ако видиш и рецептата от линка) че в луканката се слага и сланинка (почти половината е сланина) докато суджука понеже (ще) сe суши и сланина йoк (само каквато тлъстинка има останала по мръвката) и то затова и няма смисъл да се суши цяла зима - още след първия месец и нa тигана ...докато чакаш суджуците, а после омиташ суджуците докато чакаш бабека да стане, че понякой път оставаше ехеей чак до сред лято че и до жътва... а след жътва почваха да правят катък (като им се сгъсти млякото на овцете) - да са живи и здрави братята македонци, сърби, че и гърци че тук НЯМА и не може да намериш посмъртно хубаво българско сирене, катък (сърбите му викат каймак) та преживяме някак на македонска туршия, гръцко фета сирене и йогурт и сръбска скара - които всъщност са си 100% български, ама българите (да и тукашните също) не могат да ги правят така (както си требе) Мдам няма ги вече едновремешните балканджии... https://foodperestroika.com/2020/01/23/kajmak-the-clotted-cream-of-the-balkans/https://www.thespruceeats.com/traditional-serbian-kajmak-recipe-1135791П.П. Единствената разлика е само в размера на кебапчето на сърбите ..са им по-малки https://batimiti.blogspot.com/2018/07/blog-post_1.htmlтехните са само от телешко: https://www.hapni.eu/srabski-kebapcheta-cevapcici/П.П.П. Всеки (гладен студент) който е бачкал лятото по морето знае, че когато един сърбин дойде и си поръча 12 кебапчета му носиш най-много 3-4 (и всички спорове са излишни) Ха наздраве https://www.youtube.com/watch?v=QDRV1aUFAGk&t=21m50sей тъй става то като заседне човек в някоя хизба... ..отново установявм че българинът(-дегустатор) още не се е научил да плюе, а гълта (всичко) и после.. не може да намери изхода
|
|
|
8
|
Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: Зелена сделка: за и против
|
-: Dec 16, 2024, 23:21
|
E ми... да бяхте си организирали и вие една акция като румънците (по празниците) ..да лъжете малко по-малко с тия визи и.. и за вас щеше да падне ограничението да пътувате до САЩ с виза (инак напр. Шиши-то ви как да го спрат да н'ви избяга по Коледа ..и да стане на луканки някъде) А бе какво стана с румънците - паднаха ли им визите след оная акция - дет' им се чудехте що се напъват по празниците... (да взимат повече визи където на практика не отказват, там разни учебни и т.п. че да спадне процента на ония другите визи с които повечето хора шмекеруват там да падне под 5% ли беше под 3% ли беше на отказите , понеже отказите се смятат общо за дадена страна за всички видове визи) Ама бай ви Ганю Балкански нъл' по мързеливичък все чака на някой друг, и все гледа там нещо аванта и келепир да има (ами си и мисли че и другите са кат' него) ...скоро май няма да паднат под 5% отказите за визи П.П. Ачка 100 долара ти струва само издаването (вкл. и проверките в сандокуз БД дали не си намагнинтен, дъл' не си Шиши под псевдоним и т.п.). Знаете ли колко ми струва шофьорската книжка тук - 20 долара плащаш и то само ако си вземеш изпита - за издаването, като те снимат на място (в DMV-то), а не да правят оборот на техни фирмички фотограф(с)ки я на братчеда я на балдъазта и т.п.. А знаете ли на жената колко и струва около илядо лев ..и то само защото други българе ни поизлъгаха (ми така де няма да се минат само те) че да си изкарала и международна щото там важала 6 месеца (ми тя и обикновената толкова важи) ..май еднатa беше за 9-12м. а обик. за 6м. aма все тая време бол да си изкараш тукашна (е освен ако не искаш книжка за камион, маа... те и ТИРаджиите вече бягат да стават ИТишници тука)
|
|
|
9
|
Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: Още извънтемие
|
-: Dec 16, 2024, 17:53
|
Има ли плоскоземци тъдява? Изтърваха безплатно (за тях) пътешествие до друг континент (с безвизов режим)... https://cosmos.1.bg/space/2024/12/15/flat-earthers-antarctica/https://x.com/CalmLogical/status/1868022709479002278П.П. По нашия край има разлика в технологията - освен че луканката не се приплесква и като по закръглена по не изсъхва (особ. в средата) ами и съотношението в месата е друго има повече сланинка явно и е по-мазничка (ама като мине през огъня и става бижу) - нещо такова става (за разлика от суджука) https://moqtarecepta.com/recepta/domashna-lukanka-po-selski/сега тая от снимката май е кълцана ама то и през машинка пак си е по-мазничко и да пак си се суши колкото и суджука но никога не изсъхва колкото него та повече отива за маджи, капама и т.п. особ. за закуски (с яйца) даже като пържеше луканка баба ми мазнина въобще не слагаше, а тя за тефлони и незагарящи тигани не беше и чувала просто лукнаката си пускаше предостатъчно мазнинка... а да,.. и още една технологична тънкост: (а най-много ги събаря/разваля мъглата - студ, сняг са ок само мъгла да не падне и да не се задържи - това е за тия дето на терасата, инак у плевнята мъглата не влизаше) Напълнените парчета връзваме здраво и надупчваме с игла, за да се отстрани събралия се въздух. Нареждаме ги на пръчка и ги закачаме на сухо и проветриво място. Сушенето трае от 30 до 60 дни.
|
|
|
11
|
Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: Още извънтемие
|
-: Dec 15, 2024, 22:25
|
Че какво лошо има в бахура.. аз не го обичам, не ми харесва на вкус, но който си го харесва, нека си го консумира. Това няма общо с културата. Ако си прост, си оставаш такъв, па ако ще и само безглутеновите торти на Линда да ядеш.
А иначе днес пак си отрязах от бабека - не знам как бабите и дядовците са го пазели с месеци тоя деликатес, де са го крили от младата челяд Баща ми като правеше такива вкусотии, от рода на бабек и суджук, заминаваха бърже, още преди да изсъхнат. Баба ми печеше на дилафа в печката- помня го от зимните ваканции на село, като ученик. При мен ще приключи в рамките на седмица. Но човекът, от който купих бабека, продава и други, така че, не е проблем.
П.П. А като споменахме Коледата.. у дома никога не сме съблюдавали тоя канон за постните ястия- винаги е имало и месце. И на 24-ти, и на 25-ти.
Да не бъркаш суджука с луканката? Ние (сух) суджук никога не обработвахме термично, виж луканката - да, въпреки че (поиз)сушена, винаги минаваше рез огиня т.е. на тиган и там цър-пър, че тя по мазна винаги. Даже дядо ми омлета само с луканка го правеше и никакви шунки, а от време на време като му се прияде нещо по мазничко, минаваше на осмянка (нейде му викат пръжки, но то не е съвсем същото) П.П. А бабекът се суши и то много, понеже много мръвка и си требе време бактериите да си свършат работата, ние първо опуквахме на дядо луканките (и младото вино) че то там винаги си минаваха и през тигана и не беше важно колко са "узрели"... А то името му иде според от какво/къде е направен - дали е старец, бабичка или нещо друго https://agronovinite.com/opusheniyat-vkus-vkusnata-misteriya-na-kaltsaniya-tsalapishki-babek/А откъде идва разликата в наименованията на различните колбаси? От това в какво са напълнени – бабек е, когато ситно накълцаното и подправено месо се тъпче в стомаха на прасето, бабичка е, ако се напълни в сляпото черво, пуската се прави в пикочния мехур, а надениците мъденици се тъпчат в тънките черва.[/i] ... Суши се на проветриво място. Добива готовност 3 – 4 месеца след като се приготви. Консумира се през лятото – обикновено при жътва или гроздобер суров или запечен на жар. и горе-долу изглежда така или такаа вече май никой не готви в гювечетамладите дали знаят още какво е Капама - а аз точно така съм запомнил че свършваха луканките на баба - поемаха пътя към вечните ловни полета но с кеффф...
|
|
|
15
|
Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: Още извънтемие
|
-: Dec 14, 2024, 21:30
|
Ами по нашия край (Варна) саздърмата я варят, и обикновено има и овче вътре, а бабека се суши, никакво варене и е от свинско. Бахура също се вари, при нас.
Ремотекс, да не си от или около Димитровград, имам колега оттам, той е носил бабек, като е идвал на гости, и му викаше точно така- "пУски".
Димитр ов-град... опазил ме господ - те тия там си мислят че са Холивуд и за център на вселената едва ли не (е на една определена "вселена" ..може би) https://www.youtube.com/watch?v=V-12Xo4bhas&t=253sАми трудно ми е да отговоря на тоя въпрос - откъде съм... до момента най-дълго съм живял в Илиной, но иначе съм (така се води) роден и израсъл в средно голям град в централна България (минус казарма и университет и летата по баби и дядовци), но дедите са от южна България, е не точно Димитровград (ама покрай най-старата планина в Европа/та), но така.. съдейки по генетиката най-вероятно са/сме от Беломорска Тракия но навремето никой не си водил записки/генеалогически дървета и т.п. (бабите и дядовците ми даже нямат точна рождена дата, кой я по жетва и по близост до именните дни и празниците се помнят а инак в паспорта е датата на регистрация /на бебчето, а не дата на раждане на нивата/ и те така и си казваха "роден/а съм по Петровден" и т.п. което не значи че точно на тоя ден, а около нея дата през нея година) Вчера гледах един филм и така... една девойка като я позагледах така и веднага си викам - нема начин и тая да не е от нашите (ама така напълно неизвестна за мен актриса ...макар че и тя се гърчее като на Том Ханкс жена му, но няма много гръцко у тях) - Tracers (2015) - който не му се гледа филма а само беломорски/те девойки - https://wcelebrity.com/marie-avgeropoulos/А сега - поздравявам всички (които ни гледат и слушат) с една хубава народна песен от Беломорска Тракия (от едно малцинство за което почти никой не говори и не се сеща, а аз като го чуя тоя глас и все за любимата ми баба се сещам, чак настръхвам...) Заспало моме край море, мале - в изпълнение на Любка Рондова - Дъщерята на Егеяhttps://www.youtube.com/watch?v=vluxKp3lV7w.. и понеже е с лошо качество видеото ето и текста - Заспало моме край море, мале: https://textove.com/liubka-rondova-zaspalo-mome-kray-more-male-tekstП.П. Интересно че и на дядо (по другата линия) любимата песен също за ябълки иде реч (ма не е станал Рокфелер)... само веднъж съм го виждал да спира работа (а тя кърската работа край няма) да се спре да чуе една песен ...и накрая каза, и песнята убава ама и свирнята също - еша му няма на тоя (а аз мъничък още най - невинно го питам познаваш ли някой от тия двамата, а той ми вика - Не! инак в селото се знаеше т.е. не само той то цялото село знаеше коя мома най-хубаво пее и /дядо ми е разказвал, че аз още бех малък да гоня\помня момите по село/ че като запеела тя и всички жетвари спират /за кратка почивка/) Е за те тия двамата ставаше дума мисля (не намерих други двама - мъже, да изпълняват тая песен) Борис Машалов и Борис Карлов - Мятало Ленче ябълкаhttps://www.youtube.com/watch?v=q01X0-NeZLsВъобще българското село е школа - голяма, всяка песен разказва ..истории Даже много се нервя като ги изкревят в модерни варианти - уж за хубаво а ги развалят.. най-ярки пример (който най ме нерви) е с "Девойко мори убава", ей докато не я чух в оригинал все не можех да разбера финала.. и накрая случайно попаднах на едно видео с един родопчанин - мъж, който я изпя правилно и всичко си пойде на местото... та в песента уж младеж и девойка си изпяват болното ама то девойката ..боли я... т'ва че требе чеиз да сбира и да пазари и стяга (като) за сватба... а бе откога "шопинг терапията" както й викат сега е "болно" и накрая само една реплика разменяш и ти светва.. за незапознатите само учотнявам че накрая девойката (не момъкът а девойката) казва митичното - "Че няма да се взьомиме" (те това и е мъката на нея, а не на момъка) -- https://www.youtube.com/watch?v=m3Fcc87lisg&t=324s"Че няма да са взьомниме, юначе" - така свършва тая ..песен всъщност сега разбрах че (комай) само в Родопите я знаят правилно тая песен - не бил само тоя (горния) https://www.youtube.com/watch?v=DDRRnUjw_f8А модерните варианти сите... https://www.youtube.com/watch?v=X5ICzZDaOfU"Че няма да са взьомниме, девойко" (а то на юнака му е през оная работа, там.. ще иде войник, ще обиколи свят, а свят голям - девойки много ..а и девойката го знае това) иначе верно специално тая девойка вади ..най-хубавото изпълнение (ама айде нея ..да кажем че "гадните" българия са я подвели, завид ели и за убавия глас) А най-трудно се пее така като тая девойка - акапелно ...и по жетва (тогава се разбира кой има глас и кой е по-посредствен, по това колко ора спират да женът и изправят гръб да послушат ... а момата никой не я пита че хем жъне хем през почивките трябва и да им пее - няма ги тия моми вече) -- А тук даже май и медал сме спечелили и то на грешния вариант - завършващ на девойко https://www.youtube.com/watch?v=ropfaiIiaFk&t=270sи др. (съвременни или как е по-правилно осъвременени, но пък изгубили най-важното у превода) девойки: https://www.youtube.com/watch?v=ZgKH1xRtq4Mhttps://www.youtube.com/watch?v=txr7DLyXDis...
|
|
|
Страници: [1] 2 3 ... 249
|
|