Здравейте.
След няколко месеца гаври с компютъра си, вече смятам, че "се оправям" със слакуеър.
В момента съм на Slack 10.1, а до дни ще си инсталирам 10.2
Със съквартиранта ми решихме да си пуснем интернет през ЛАН.
Идеята ни е следната:
Моята машина (Дурон 933 мегахерца, 256 РАМ) да бъде руутър и файъруол на неговата (Уиндоус ЕксПИ, Дурон 1.7, 512 РАМ)
Неговата (с по-голям диск) да бъде съответно гейм/музика/филми сървър.
Връзката мешжду компютрите е директна, с кръстосан кабел (или както там се нарича)
Имам две ЛАН-карти на моята машина (и под уиндоус безпроблемно си правим лан-мрежа и си шерваме каквото искаме). През другата лан-карта смятаме да прекараме нета (когато им скимне да ни вържат)
Макар, че през изминалите месеци аз придобих доста опит със Слакуеър, изобщо не разбирам от мрежи (А съквартиранта разбра, че има нещо, наречено линукс съвсем наскоро
'>)
Неща като rp-pppoe, samba (искам все пак и аз да шервам файлове) и т.н. само съм ги чувал като понятия (и разбира се, вече си ги инсталирах
'>)
През изминалите дни доста се порових, но така и не успях да направя вътрешната мрежа. Ръководствата, които намерих са твърде сложни (лекар съм, не програмист)
Изрично ще кажа, че и двете ми лан-карти работят (през уиндоус успяхме да направим мрежа и през двете)
Не знам как да задам въпроса си дори... В смисъл... много неща са ми кристално ясни и с тях нямам никави проблеми, но други са ми особено мътни...
Всякакви номера, които трябва да се въвеждат (не знам какво IP ще ни даде доставчика, само знам че ще е реално), устройствата (eth0), програмите които трябва да се използват... са ми абсолютна мъгла.
Най-бих се радвал на едно описание от типа "готварска рецепта" за това, което трябва да се направи, но също и много ще съм благодарен, ако ми посочите линкове към ръководства, които да са максимално опростени, или поне максимално детайлни и "като за олигофрени".
Благодаря ви предварително.