Автор Тема: Хардуерен проблем не ми позволява да инсталирам ОС  (Прочетена 4728 пъти)

fla

• Напреднали
  • Публикации: 20
    • Профил
Цитат (divine_evil @ Окт. 27 2007,00:16)
Оправих проблемчето с буквите. Даже си сложих TrueType фоновете и сега Firefoxa ми е почти както в Windows :D

Останаха само няколко дребни проблема.

1) Микрофона на бачи :(... Имам Volume Control инсталиран, уж го засича, като го увелича и направя "проба-проба" се чува в слушалките, но в Skype не ще!

2) Инсталирал съм Totem Media Player. Преди да сложа кодеци не тръгваха филми. Сега тръгват, но картината е черно бяла и заема само 1/3 от екрана. Изглежда доста разтеглена.

3) Сложих Wine и програми за Windows почнаха да вървят, но виждам ???? и квадратчета в менютата, където трябва да е кирилицата.

А колкото до рестартите... Ами не съм го товарил много, че да ми прави рестарт. Май 1 път се случи, но се изключи графичната среда, но остана включен. Иначе съм го оставял да тегли по-цяла нощ и не се е рестартирал.

Относно проблемите:

1. Микрофон.
   Досега не ми се е случвало да не ми работи. Виж, дали проблема е в хардуера - самия микрофон, или е в софтуера - от систамата ли е или от програмата. За целта си инсталирай Екига и пробвай, дали работи:

http://ekiga.org/index.php?rub=3&pos=0&faqpage=x62.html#AEN87

Понякога скайпа е ужасен за настройване със звука :( Проблема може да си е в него. Аз лично предпочитам да не го ползвам. Екига си върви чудесно. ...Също ползвам други програми, които са свободен софтуер - OpenWengo. Ползва SIP и работи чудесно със сайтове като voipdiscount :)

2. Филми.
   Под ГНУ/Линукс признавам само един плейър - MPlayer :) (http://www.mplayerhq.hu). Инсталирай си го от синаптик. Също можеш да си добавиш w32codecs, а също и за QT i RealAudio i WM, така че реално можеш да си свириш всичко с него. Има изключително удобен интерфейс, а също много видове кожи :)
(В конзола: mplayer ще ти покаже осовните неща, които можеш да правиш от клавиатурата.)
   Можеш да си местиш субтитрите, дори да ги сложиш най-долу на екрана (под черната линия, под филма). Можеш и да си местиш субтитрите във времето, а също и звука. Можеш да плейваш частично свалени филми или да ги плейваш докато се свалят. И много други... :)

3. Wine
   Доста съм сигурен, че има решение за кирилицата. Аз лично преди време съм го ползвал и имам спомен, че вървеше. Не мога да ти кажа конкретен начин, обаче... Сега ползвам една програма, но не съм си играл да настройвам кирилицата...

Честито за системката иначе :}

P.S.
Все пак вземи си направи един образ, както писах в предния постинг, та ако стане нещо директно да можеш да го наложиш следващ път и да не си играеш с всичките настройки и нова инсталация :)
Активен

divine_evil

• Напреднали
  • Публикации: 14
    • Профил
А как да пусна Синаптик с администраторски права, защото ми изписва, че не може да промяня нищо... не съм влязъл с администраторския акаунт... А има само 1 юзър компа, ако изключим root акаунта.
Активен

fla

• Напреднали
  • Публикации: 20
    • Профил
Цитат (divine_evil @ Окт. 30 2007,23:20)
А как да пусна Синаптик с администраторски права, защото ми изписва, че не може да промяня нищо... не съм влязъл с администраторския акаунт... А има само 1 юзър компа, ако изключим root акаунта.

С какво дистро беше? (Дебиан базирано, нали?)

Принципно като го стартираш той трябва да пита за парола - въвеждаш администраторската или потребителската (за Убунту). И можеш всичко да правиш.
   Обикновено без привилегии мисля не можеш да го стартираш.

Ако си sudoer, в конзола:

sudo synaptic
(пишеш потребителската парола като пита)

Ако не си:

su
(пишеш админската парола като пита)
(и после пишеш synapticкато станеш руут)

Ако имаш проблеми някакви със синаптик, ползвай си apt-get конзолно (като руут пак или sudo):

apt-get update
(това винаги първо, за да провери обновленията в хранилищата)

apt-cache search mplayer
(за да ти даде какви пакети има с това име; или друго каквото ти трябва)

apt-get install mplayer
(или друг пакет, какъвто ти трябва, за да го инсталира)

apt-get remove mplayer
(за да махнеш пакет)

apt-get remove --purge mplayer
(за пълно премахване, включително конфиг файлове)

apt-get moo
(;-PPP)

Весело ползване! :}

P.S.
Ако си с Дебиан, трябва да си добавиш хранилище за мултимедия (несвободен софт), чети тук:

http://debian-multimedia.org/
Активен