Автор Тема: Swap върху райд?  (Прочетена 955 пъти)

Naka

• Напреднали
  • Публикации: 3469
    • Профил
Swap върху райд?
« -: Feb 24, 2009, 11:21 »
Трябва ли Swap да се прави върху райд. Това много се коментира в интернет, но точни мнения не съм срещал.

При дургия подход например 4 отделни  Swap-а в отделните партишъни на дисковете, какво ще стане ако единият диск гръмне. - няма ли да стане все едно дупка в паметта? Как реагира кърнела в такава ситуация?
« Последна редакция: Feb 24, 2009, 11:24 от Naka »
Активен

Perl - the only language that looks the same before and after encryption.

gat3way

• Напреднали
  • Публикации: 6050
  • Relentless troll
    • Профил
Re: Swap върху райд?
« Отговор #1 -: Feb 24, 2009, 11:54 »
Няма никакъв смисъл да се прави swap върху RAID.

Swap-ирането не е много нормална ситуация и ако се случва прекалено често, значи трябва да се вземат други мерки по въпроса (повече РАМ, промяна на лимитите за памет на разни приложения и т.н. според случая).

И тъй като не е много нормална ситуация, трябва максимално бързо да се излезе от нея. В този случай някой би си помислил, че ако разположиш суоп-а на RAID0 масив, то IO-то ще е по-бързо. Обаче няма смисъл - ядрото си организира striping между отделни swap дялове, които са с еднакъв приоритет. Значи примерно имаш два диска - на един дял от единия диск правиш суоп дял, на един дял от другия диск правиш суоп дял, после ги подаваш и двата с еднакво priority.

Възможно е да има грешки по диска точно там където е суоп-а и ядрото да крашне. Обаче вероятността е право-пропорционална на swap-ирането, а както казах то трябва да се избягва. А вероятността това да се случи е много малка между другото, да речем че за толкова години съм го виждал 1-2 пъти и то със стари разнебитени IDE дискове, които си имаха грешки и по файловите системи.

А и ако се прави софтуерен РАИД, особено РАИД5 където се правят повече сметки, единствено отнасяш performance-a на машината жестоко много. Дори да не е РАИД5 е излишно усложняване на нещата, просто няма никакъв смисъл.

Система, която постоянно е влезнала в swap-а е проблемна система и вместо да се мисли за РАИД за суоп-а, трябва да се мисли за повече памет или оптимизиране на използването на паметта от приложенията.
Активен

"Knowledge is power" - France is Bacon

plamen_f

• Напреднали
  • Публикации: 1246
    • Профил
« Отговор #2 -: Feb 24, 2009, 18:44 »
@gateway
не съм много сигурен. че ядрото само си прави стрипинг. А и да прави - ОК при софтуерен RAID ще се съглася, но виж при хардуерен не ядрото е определящо за скоростта на работа с RAID-a (имам в ппредвид STRIPE). Няма да разтягам локуми за RAID контролери с кеш който ние само можем да мечтаем.

Мисля си, че има сми суап-а да е върху RAID ако RAID-а е хардуерен и е или STRIPE или от 5 на горе.

Що се отнася до упралението на ресурсите, вкл. и памет съшо ще си позволя да оспоря твоето менение - имам случаи при които на съвсем случен принцип (да кажем на 3 месеца въднъж средно) се случва да има претоварване на определена машина (много юзери, спецификации с много редове) - това не значи, че ще хукна да сменям / добавям РАМ или да ограничавам потребителите - просто трябва да поема товара.

BTW - работя с машини коието по спецификация плачат при повече от 8 ГБ РАМ и си мечтая за по-горе споменатите РАИД контролери......
Активен

gat3way

• Напреднали
  • Публикации: 6050
  • Relentless troll
    • Профил
« Отговор #3 -: Feb 24, 2009, 19:22 »
Мисля, че не си прочел внимателно какво съм написал -  не ми противоречиш, напротив, препотвърждаваш ми мнението :)
Активен

"Knowledge is power" - France is Bacon

Подобни теми
Заглавие Започната от Отговора Прегледи Последна публикация
SWAP
Настройка на програми
icet 7 3701 Последна публикация Jan 13, 2005, 20:07
от icet
Динамичен SWAP ?...
Начини за увеличаване на бързодействието
sana 8 4739 Последна публикация Feb 20, 2005, 10:54
от the_real_maniac