« Отговор #20 -: Jan 21, 2010, 12:48 »
Recku, това, което искаш да направиш е неразумно и неправилно. Не случайно влизането в работната среда като супер потребител е забранено по подразбиране. Всичко, за което ти трябват права на администратор, можеш да извършиш и в нормална потребителска сесия. Систиемни натройки - няма проблеми, има си графични инструменти, просто при стартирането им те пита за парола, не е голяма работа, ще попишеш малко повече и ще свикнеш, за всички командки пък можеш да ползваш терминала като преди това придобиеш администраторски права със su. Не случайно всички ти казват това, просто така е проектирана системата да се работи с нея и така е най - ефективна и удобна. Ще ди дам пример. Аз ползвам линукс от около 2005г. В началото и аз исках всичко да работи като windows - да имам инсталационни файлове за програмите и просто да кликна и да дам next, да влизам като супер потребител и т.н. И все нещата не се получаваха добре. Нещата обаче изведнъж почнаха да се получават като пробвах да работя по начина, по който системата е замислена. Едновременно всички взе да работи добре и едновременно ми стана и по - удобно. Просто windows и линукс са различно проектирани и се работи по различен начин с тях (въобще не отварям темата коя от двете операционни системи е по - добре - според мен всяка си изпъква в определени сфери и няма смисъл за сравненение). Докато се опитваш да прилагаш старите навици, които си придобил в Windows към линуск работата ти няма да върви гладко.
А сега по темата. За да управляваш софтуера си в Дебиан (това ще рече инсталиране, премахване и обновяване на програмите) трябва да използва тяхната пакетна система (впрочем особено ако си начинаещ според мен е добре винаги да използваш пакетната система на дистрибуцията, която си инсталирал - използването на трети източници може да бъде опасно, а и ти усложнява живота). За да използваш ефективно пакетната система на Дебиан трябва да се запознаеш с няколко неща apt, apt-get, sources.list и dpkg. За целта отвори един терминала и напиши
man apt
man apt-get
man sources.list
man dpkg
По този начин ще получиш всичката необходима информация за тези инструменти. За напред ако се интересуваш от нещо е добра идея да използваш man, защото там е публикувана официалната информация от създателите на софтуера. Във форумите можеш да получиш грешна или противоречаща си информация. С man няма как да сбъркаш. Използва се по следния начин в терминала пишеш man "име на програма".
« Последна редакция: Jan 21, 2010, 12:50 от aaaaaa »
Активен
...to boldly go where no one has gone before...