На старите компютри може да се инсталира някоя лека дистрибуция, на която да върви VNC клиент или X сървър (не ме питай защо се нарича сървър, а не клиент), а приложенията да се изпълняват на отдалечен компютър (може да е в съседната стая).
Обаче направих едни тестове "proof of concept" (само SSH, без VNC; VNC-то по някаква причина отказваше да работи на Ubuntu 16.04) и се оказва, че възпроизвеждането на видеота най-вероятно няма да работи добре.
$ ssh -XY testaccount@localhost
...
$ firefox
(Разбира се, нямаше звук!)
Интересно ми е някой дали е имал успех с възпроизвеждането на видео. Защото аз тествах на моя компютър (на един и същи компютър е ssh клиента и sshd сървъра) да стартирам браузър през SSH и изобщо не възпроизвеждаше видеото през браузъра както трябва, като процесора (i3) се товареше зверски със SSH криптирането/декриптирането...
При mplayer видеото работеше добре, а процесорът не се товареше на 100%, а "само" на около 40% за ssh и 40% за sshd.
Изглежда най-големия проблем е изчислителната мощност при криптирането/декриптирането. Ако се махне този елемент (не се ползва ssh, а се ползва VNC или X) би трябвало да работи по-добре.
При браузване на страници без видео съдържание няма голямо натоварване на процесора, ако не се скролва. При скролване на Firefox процесорът се товари с 50% за ssh и 50% за sshd.
Тук един ентусиаст е споделил опита си с един стар лаптоп:
Repurposing a Vintage Laptop to Create a X Terminal Тук пишат как са направили нещо такова с компютър с процесор 486:
Making an X Terminal from a PC