Автор Тема: запис на видео от тв тунер под линукс  (Прочетена 782 пъти)

TheBoZZ

• Новаци
  • *
  • Публикации: 1
    • Профил
Здравейте,
     Имам желанието да прехварля старите семейни филми от детстовото си на диск. Имам тв тунер Prolink PixelView PlayTV Pro. Но аз лично се опасявам той да се окаже несъвместим с програмите работещи с видео под линукс. Останах с убеждението, че тази карта не е с подробна техническа документация и за нея няма написано нещо друго, освен приложения за уиндоус.
     Ако някой преди е правил такова нещо и/или има информация ще Ви бъда много благодарен да я споделите в тази тема, имам само още една молба- да споменавате дистрибуцията на линукс и всички други допълнителни настройки и добавки (не знам българското наименование на плугин-и), които сте направили преди да достигнете до удовлетворение и добро качество.

пс: не съм претенциозен за кодиране в реално време с някой кодек или правенето на това след записването на видеото

Гаро Гарабедян
Активен

Nik123

• Напреднали
  • Публикации: 3811
  • Distribution: Mageia, Q4OS
    • Профил
запис на видео от тв тунер под линукс
« Отговор #1 -: Nov 03, 2006, 12:00 »
Здравей, моят тунер е Zoltrix Genie TV с чип bt878 или нещо такова, и си записва идеално - трябват ти transcode и gv4l- последното е фронтенд. Трябват ти и кодеци- ffmpeg, xvid. Дистрибуцията ми е мандрива 2007, сама си разпознава тунера, всички от гореописаните програми ги има в мирърите за ъпдейт. Същия тунер съм го подкарвал и под федора 3- но там беше голяма мъка- първо инсталираш zvbi, после transcode заедно със зависимостите му и кодеците, и накрая gv4l- всичко го свалях от сайта rpmfind.net за дистрото Федора 3. В Мандрива става значително по-лесно през urpmi. За другите дистрибуции не знам, но под мандрива 2006 записвах в компресия xvid в реално време 640х480 резолюция, на машина със 256 рам и процесор Дюрон 1.1 гхз. Други формати не съм пробвал, и други резолюции, тая си беше по подразбиране. Успех

За дистрибуция ти препоръчвам мандрива, от rpm базираните (специално за работа с тунери, камери и др. такива)- идва си с кодеците и плейърите, v4l, zvbi- трябва само едно transcode и едно gv4l да сложиш, след като настроиш пакетния мениджър към някои миръри, и си готов за записване.Има и една хубава програма, за компресиране/редактиране, ако си записвал в суров вид, не в компресия, с нея можеш да компресираш- Avidemux се казва, подобна е на VirtualDub за уина. А за гледане на телевизия под линукс през тунера не знам нещо по-добро от tvtime.

Edit: за gv4l ще трябва да инсталираш и xawtv

Активен