От опита ми досега с виртуални машини, съм се ограничил до VMWare и VirtualBox. И двете си имат и плюсове, и минуси, така че избирам според ситуацията. Ето какво забелязах при работата си с тях.
VMWare плюсове:VMWare е машина, под която не можах да подкарам единствено MacOS (забива до логото с ябълката, заради липса на PAE). Работи сравнително леко и има добро управление на използваната RAM памет от реалната машина - използва толкова, колкото й трябва в дадения момент. VMWare Tools имат версия за почти всяка среда. Мрежовите интерфейси на виртуалната машина се виждат като интерфейси и в реалната, което позволява гъвкави решения с iptables. Добра реализация на споделянето на папки между реалната и виртуалната машина.
VMWare минуси:Workstation версията е платена. Виртуалният хард диск при зададена твърда стойност на размера, заема целия този размер от хард диска на реалната машина. Ако стойността не е твърда, то виртуалната машина работи доста по-тромаво, въпреки инсталираните VMWare Tools. Възможни проблеми с едновременната работа на звука при виртуална машина Windows и реална Linux. Възможни проблеми с откриването на USB устройства, свързани към реалната машина.
За да не става постът ми излишно дълъг ще кажа, че плюсовете и минусите при
VirtualBox са точно обратни на тези, които споменах за VMWare. Всъщност, не успях да подкарам MacOS и под VirtualBox пак по същата причина. Естествено, и двете машини имат още много функции, но те са добре изпълнени и относно тях според мен е все едно дали ще се използва VMWare или VirtualBox - въпрос на предпочитание. Като взема предвид точно 180-градусовата разлика в плюсовете и минусите, двете машини се допълват до максимума, който ми е нужен при работата с виртуални машини.
Както виждаш, тук излагам просто практическия си опит и това са мнения, които се отнасят спрямо моите нужди. Това коя виртуална машина ще ти свърши най-добра работа, можеш да прецениш единствено като ги тестваш. Разгледай и другите виртуални машини, които можеш да намериш с Google, нищо чудно да се окаже, че виртуалната машина за теб е някоя или някои от тях
'>