« Отговор #57 -: Feb 16, 2017, 09:50 »
Съжалявам, че се включвам чак сега.
Понеже ме обвини, че не съм се включил конструктивно.
То си е така наистина. Леко съм си простак. Но все пак си имам оправдание.
За да се прехвърлят някакви данни между две машини, между тях трябва да има осъществена физическа връзка. Няма значение дали ще е през кръстосан кабел или сървър в Тимбукту.
Другото условие е да си говорят през някакъв протокол. Сиреч да говорят на един език. В този случай най-подходящи са ssh, r(emote)synk, ftp. Всички те имат графични клиенти, но най-вероятно настройките трябва да се направят ръчно.
И понеже и двете неща, вече бяха казани в темата, аз нямаше, какво да добавя. Затова можех единствено да се гъбаркам с един от обичните ни ветерани, че ползва нерзбираеми за простосмъртни неща.
Мога единствено да кажа предимства и недостатъци. Secure shell е наследник на telnet. Той е предпочитания избор за професионалиста, защото му дава цялата мощ на командния ред. Аз също го ползвам за опитите си с домашни сървърчета. Но прекалено много мощ в неопитни ръце може да не само опасно, но и неудобно. Както и да е. Споменахме, че ssh се поддържа от Наутилий и Конкверор. Това е удобство.
Remote synk е правен точно за случай като твоя. Той синхронизира два каталога, които се намират на различни физически места. С графична обвивка лесно се ползва, но и от команден ред е прост. Веднъж създадена командата, може просто да си я запазиш в something.sh. Проблема му е, че е еднопосочен. Сиреч можеш да синхронизираш само едната спрямо другата. Това по принцип е огромен проблем, но не и в твоя случай. При теб е еднопосочно.
И накрая Ftp. Протокола за файлово отместване е един от най-старите познати ни. Неговите команди много напомнят нормални команди. Но реално никой не ги ползва вече. Вече се ползва някаква обвивка като Midnight commander, Filezzila, графичен, файлов управител. Доста е удобен употребяван така. Минуса му е, че е бавничък.
Ами това е.