Ubuntu 6.06 LTS [Dapper Drake]
Версия на ядрото: 2.6.16-26-386
Видеокарта: ATI Radeon 9550SE [low profile] [Надпис RX9550SE-TD128]
Първо искам да помоля за повечко търпение, поради вероятно нелепите въпроси, които ще задавам. В някои случаи си отговарям сам, като лудите, просто искам от вас да потвърдите, дали разсъждавам правилно.
В момента и все още, с администрацията под Linux работя по усет и с опити за някакви разсъждения, тъй като практиката ми все още липсва.
Моля да опишете реда ми на действие достатъчно подробно, съобразявайки се с нивото ми на подготовка.
1. Кои са драйверите за Linux, които трябва да използвам, като наличните са описани:
Linux x86
* RADEON 8500 Series and higher
* FireGL Series
* FireMV Series
* Motherboards with ATI Graphics
* Notebooks with ATI Graphics
Предположих, че трябва да използвам RADEON 8500 Series and higher, като след изтеглянето, при мен имам файл
ati-driver-installer-8.27.10-x86.run.
Трабва ли да се смущавам от написаното в Installer instructions от ATI:
Цитат |
The latest version of the ATI Proprietary Linux driver is designed to support the following Linux distributions:
* Red Hat Enterprise Linux suite * Novell/SuSE product suite |
А другите дистрибуции?
Започвам с конкретните въпроси:
Поставям картата, като очаквам по Windows маниер OS да сложи някакви драйвери, макар и не точните. Не се получава така. X-a въобще не стартира. За да пиша тук, вадя картата и използвам вградената, която ползвах до момента.
1. Как да стартирам X-a, [дава ми съобщение за грешка при startx, ако искате ще я препиша]?
2. Мога ли да инсталирам нещо така, както съм с вградената карта, използвайки графичния интерфейс, а после да поставя картата, за да видя резултата? Имам предвид драйверите за ATI, без картата да е монтирана.
Въпроса ми е, може ли да се направи всичко, както е описано в how-to's, които ще посоча по-долу, след което да монтирам картата. Дали X-a ще се стартира.
Ако това не е възможно, моля опишете ми подробно как да инсталирам драйверите в конзолен режим, без стартиран X
Благодаря предварително, после ще продължа с въпросите!
Какво прегледах до момента:
Тук ми се струва, че отново имам нужда от някъкъв графичен интерфейс, който с новата карта нямам.
ATI Proprietary Linux Installer
Това на български
Инсталиране на драйвери за ATi видеокарти при Debian
Ubuntu Dapper Installation Guide