Признавам че никога не съм имал много вземане-даване с БСД-та. Обаче съм чел разни писания по въпроса.
По отношение на memory management 2.6 ядрата са идеи над бсд...алгоритмите за swapin/swapout, времето необходимо за алокиране на памет, etc. особено що се отнася до netbsd.
По отношение на I/O performance нищо не мога да кажа. Предполагам много зависи от конкретния хардуер. За файлови системи няма да говоря да не сътворявам излишни спорове (ей в тва отношение обаче не знам кой би оспорил факта, че солариската ZFS е авангарда в това отношение - като интегрират LVM и ext3/reiser в "128-битова" файлова система с толкова чудни възможности в линукс/бсд да се обадят).
Мисля, че трединг-а при линукс (2.6, NPTL) е по-добър в линукс отколкото при бсд. За това ако някой е по-запознат нека ме поправи
'>
По отношение на network stack-a бсд-тата показват по-добра производителност. Особено по отношение на разни филтъринг и нат цели. Най-малкото connection tracking-a под линукс е едно доста претрупано и не особено логично на моменти, но и работещо решение. Чел съм разни писания, че една машина, чиято цел е да препраща пакети базирано на статични рутинг имала почти 60% по-добра производителност без conntrack (беше отдавна и не съм абсолютно убеден в цифрата...а и сега може да са оптимизирали кода).
По отношение на подържан хардуер, нещата са ясни и не са в полза на БСД-тата.
По отношение на userspace-a едва ли някой може да ти прави обобщения. БСД имат някои много добри техни решения. Примерно carp (obsd). Линукс тоже (xen да речем).
Цялостната картинка е повод на много спекулации. Както казах, зависи какво целиш. Ако искаш да си пускаш load-balancer или firewall или пък публично-достъпен http server (за статично съдържание), БСД-тата примерно биха свършили по-добра работа. Ако искаш да си пускаш application server (особено за java-базирани приложения) ми се вижда глупаво да не предпочетеш линукс. За домашна употреба, също не виждам причина да си сложа БСД (не съм типа слакаджия дето обича да бърника по цял ден и да имам много свободно време - простете ми намека, не целя негативизъм).
Но като цяло нещата са прекалено комплицирани, за да може човек като мене да ти даде "цялостно" компетентно мнение. Също така не бих те посъветвал да се вслушваш в разни хора, които дават категорични мнения без да познават добре нито едната ОС
'>