@НаркосЗа мое съжаление си прав.
Отменен е този текст, въпреки че [се предполага] текста на 354а, ал. 5 да го замества.
1 000 лева глоба не са огромно количество пари, но и никак не са малко.
Актуален НКНо дори и при стария текст, пак щеше да бъдеш задържан, това не мога да го отрека. Най-малкото за да бъде установено от медицинско лице, че си зависим. Разбирай ме, установяването ще е "бял кон ме вее на черен", пак предпоставка за някой лев, но така или иначе такъв беше реда.
За Щатите бъркаш. И в Съединените щати има известна легализация, може би не го знаеш.
В 13 от Щатите, не мога в момента да си спомня точно кои, притежанието на канабис не се смята за престъпление, а в Аляска дори е разрешено производството му, стига да не е предназначено за продажба.
За установяването ... с тестове бих го установил, друг начин не би вършил работа, макар, че лично аз мога еднозначно да определя дали в рамките на 24 часа си се напушил хубаво, но няма как да го докажа без проба от урината.
А и няма да съм сигурен дали става дума точно за канабис, друг подобен наркотик или някой медикамент, който ти се е наложило да поемеш по здравословни причини.
Явно не си виждал native Cannabis sativa за да твърдиш, че тоя коноп, който вирее тук, е същия, като в Ливан да кажем. Различават се не само по големината, а и по съдържанието на активно вещество и то значимо.
Нашия е някъкъв детски Cannabis sativa.
Light или Aqua Blue, както е модерно да се пише напоследък по цигарите.
Опиумния мак, ОК, да, възможно е да се отглежда и в нашите югозападни окръзи и Македония и то доста успешно, но на практика няма как да осигурим достатъчно количество дори и за нашите хипотетични нужди на достатъчно ниска цена. Поне по мое мнение.
Предполагам, че са правени опити за отглеждане на опиумен мак, най-малкото заради производство на морфин за медицински нужди, но очевидно успехите не зависят само от благоприятния ни климатичния пояс.
Кои растения имам предвид?
Strychnos nux vomica, Echinops, Ginseng [Жен-шен], Khat [Catha Edulis], южноамериканските лианови растения на ацтеките: Олилукви [Rivea corymbosa] и Тлитлилцлен [Ipomoea violacea], мексиканския кактус Peyote [Lophophora williamsii], обикновеното индийско орехче и много, много други повече или по малко разпространени "психо" растения.
Лошото Наркос е, че с напредването на науката човечеството все повече забравя естествените наркотици, ако въобще трябва да се ползват такива и се обръща към брутално по силните синтетично получени вещества.
Ще си позволя само да сравня мескалина с LSD.
Мескалинът има типично халюциногенно действие в доза около 300 mg, а LSD предизвиква много сходен на него ефект при доза около 0.07 mg, от което можем да заключим, че LSD е около 4 000 пъти по силен от мескалина.
Естественото заключение е че превишаването на "безвредната" доза е много по вероятна ситуация при синтетичния халюциноген.
От производителя, до пазара на лични дози в Западна Европа, печалбата е около 700% [хероин]. Разбира се тя се разпределя по веригата, а не отива само в производителя.
Не знам, а и няма откъде да знам, всеки по веригата колко процента получава, как се разпределят.
@gat3wayПримера със запалването беше просто пример, а не сравнение с пушенето на канабис.
Да го кажа по друг начин.
Трябва ли да се насера с мастика, за да разбера, че като се напия ще драйфам или след това три дена ще ми е крив света от главоболие?
Това мога да го видя всяка вечер в кръчмата отсреща, нямам нужда от собствени впечатления за да съм сигурен в този факт, в каквото искаш да ме убедиш.