Здравейте и от мен. Тъкмо се бях "залетял " нова тема, когато виждам че вече някой ме изпреварил....
И так и аз имам подобен проблем. С Debian Sid съм и видео карта GF4 MX440, 128 bit,128MB with TV-out, всичко си бачкаше на 6+, докато днес не ъпдейтнах системата с aptitude, тъй като не бях го правил от около месец-месец и нещо. Както обикновено при такива ъпдейтни драйверите на видеото почват да не работят баш както трябва, някоя от техните функции се губят и т.н. Такъв беше случая и днес — бях изгубил Direct Rendering функционалността, затова по стария заучен начин (който съм го правил десетки пъти вече) реших да преинсталирам драйвера за да се оправят нещата. Да обаче при опита да го инсталирам получих първо грешка, че ядрото е компилирано с gcc-4.1 а модула за видеото ще бъде компилиран с gcc-4.2 и поради тази причина ядрото ще го отхвърли и инсталацията не може да продължи.
'>
Затова първото което ми дойде в акъла беше да си върна стария gcc-4.1 и да пробвам пак. Да обаче за да имам инсталиран gcc-4.1 трябва да имам и gcc-4.2, тъй като той се изисква от доста други пакети и без него 4.1 вече не може да работи.
При втория опит за инсталация на драйвера получих следната грешка:
Цитат |
Unable to find the development tool `cc` in your path; please make sure that you have the package 'gcc' installed. If gcc is installed on your system, then please check that `cc` is in your PATH. |
След което инсталацията се прекратява.
Въпроса ми е някой може ли да ми каже как да си реша този проблем, защото в момента карам с nv драйвера, но това е много куц вариант, най-вече заради това че TV изхода ми не работи а аз си го ползвам доста активно.
Предварително благодаря!
P.S> В момента като напиша gcc и натисна tab ми се появяват следните команди:
Цитат |
gcc-3.3 gcc-4.1 gcc-4.2 gccbug-3.3 gccbug-4.1 gccmakedep
|
От което си правя извода че имам 3 gcc-та и просто инсталатора не знае кое да ползва. Дали е точно така не съм много сигурен '>