Здравей,
и според мен Дебиан е отличен избор.
Относно миграцията (емиграцията) към Линукс, ще те разочаровам, но няма да стане бързо. Тя зависи основно от желанието ти, след това от свободното време и пари, с които разполагаш.
Имай в предвид, че Линукс е UNIX-подобна операционна система и съществено се различава от Уиндос, въпреки че на външен вид могат да изглеждат еднакви. Това означава, че ще трябва да четеш доста за да се научиш да работиш с нея.
Основният ти проблем в началото ще е да преодолееш "културния шок", след това нещата стават по-лесни.
Относно разпределението на дяловете, мисля, че е добре още от сега да отделиш повече свободно място за Линукс-а. Това ще ти спести необходимостта след време да променяш размерите на дяловете, което си е рискована операция.
За
root дяла (бележи се с наклонена черта
"/") ти препоръчвам да отделиш едно 8-10GB или повече. В
общия случай в този дял се инсталира целият софтуер на системата, а след време, когато започнеш да компилираш разни програми, там ще се инсталират и всички онези пакети завършващи на "*-dev", които са необходими за компилацията.
Ще ти трябва и
swap дял, който се използва като виртуална памет в случаите, когато количеството RAM не е достатъчно. Както се досещаш, ако имаш малко RAM памет ще ти трябва по-голям swap дял. Казват, че размера на swap дяла трябва да бъде два пъти по-голям от този на физическата RAM, но според мен ако имаш 512 МБ RAM или повече, едва ли ще ти е нужен swap дял по-голям от 512 МБ.
Добра идея е да направиш отделен дял за потребителските директории. Например, ако си потребител
pesho, потребителската ти директория ще бъде "/home/pesho". Там ще колиш и бесиш - имаш пълни права. Ако на машината има друг потребител -
misho, неговата потребителска директория ще бъде съответно "/home/misho". И понеже в потребителските директории се държат всички потребителски файлове, е добре
дялът "/home" да бъде поне 5-7 GB. Така ще можеш да пробваш програми, като
dvdrip например, с които да си компресираш домашната колекция от DVD-та.
И накрая, освен документацията която са ти дали, ти препоръчвам да прочетеш тези
често задавани въпроси и това
ръководство/справочник за Дебиан, което е доста пълно и полезно.
Успех в дебрите на свободния софтуер