Автор Тема: Invalid compressed format  (Прочетена 7086 пъти)

plandz

• Напреднали
  • Публикации: 535
  • Distribution: Debian Testing
  • Window Manager: KDE
    • Профил
Invalid compressed format
« -: Jan 10, 2009, 21:57 »
Здравейте!
От около месец насам компютърът ми започна да не зарежда нито една ОС от първия път.Под "първия път" имам в предвид спрян комп-пускане-зареждане на ОС.Имам инсталирани две ОС - Дебиан и WinXP.Инсталирал съм си и буут-лоудър,с който избирам коя ОС да се зареди.
Какво всъщност се случва при първоначалното включване на компа:
POST-а на BIOS-а минава без проблеми и се зарежда буут-лоудър-а.Примерно избирам линукс,зарежда се GRUB.Избирам пак линукс (ядрото,с което работя),и след това,при опит за зареждане на ядрото ми изписва или "invalid compressed format (err=1) system halted" или "crc error  system halted".Коя грешка ще изпише е без всякакъв ред или порядък.Една от двете.
При опит за първоначално зареждане на Уиндоус,започват безкрайни по численост рестарти.Един след друг и то още в началото на зареждането и.
Нищо не се променя при студен рестарт на системата.Пак се стига дотам и толкова.
За да се излезе от това положение,трябва да спра компа напълно (да изключа захранването напълно от разклонителя),да изчакам около 5 минути и след това да го включа отново.В повечето случаи след това тръгва,сякаш нищо не е било.В малка част от случаите се иска 3-4-5 пъти спиране и пускане.
След тръгването на системата,повече не прави проблеми - нито при рестарт,нито при работа.Работила е и по 5-6 дни непрекъснато без никакви проблеми.Само когато е стояла,тогава прави проблемите.
Четох доста в Гугъл,там информацията насочва за проблем с харда(лоши сектори).Не ми се струва да е така.Не съм специалист,но логиката го сочи.Някъде бяха писали,че може и проблем с паметта да е.

Какво съм направил досега: Проверих си обстойно харда със инструмента на Seagate,който показа,че дискът си е съвсем наред (прави тест повече от час и половина).Няма лоши сектори.
Memtest86+ вървя около 4-5 часа.Нищо лошо не показа.

Инфо за системата ми:

Процесор C2D@3GHz,1333MHz FSB,6MB cash (E8400)
Дъно - Gigabyte EP35C-DS3R
HDD - Seagate Baracuda 7200.11 SATA 3GB/s 500GB
Памет - A-Data DDR2 800MHz 4GB (2x2GB Dual Channel)
2 DVD-записвачки: NEC 3540A IDE-интерфейс
                            LG GH 20NS10 SATA-интерфейс
Видеокарта: NVidia GeForce 8500GT
Захранване: Fortron Saga PPA4500400 (450 W)

Ще бъда много благодарен за помощта на всеки,защото уж всичко си работи нормално,но излиза,че не е така.
P.S.Чудих се дали темата е за този раздел и накрая реших да я пусна тук.Ако трябва да се премести,моля модераторите да го направят.
« Последна редакция: Jan 10, 2009, 22:10 от plandz »
Активен

Ако се чувствате добре,не се тревожете.Ще ви мине. - Murphy's Laws

spirtbrat

• Напреднали
  • Публикации: 76
  • Distribution: Arch Linux
  • Window Manager: Gnome
    • Профил
Re: Invalid compressed format
« Отговор #1 -: Jan 11, 2009, 00:45 »
Бърз начин да елиминираш съмненията за хардуерен проблем е да стартираш LiveCD. Ако се зареди без проблеми и като поджиткаш известно време, също без проблеми, значи проблем няма :) Поне с хардуера.
Също пробвай да стартираш през SuperGrub (http://www.supergrubdisk.org/). Само внимавай да не презапишеш MBR. Ако тръгне, значи на GRUB му е било станало нещо.
« Последна редакция: Jan 11, 2009, 00:58 от spirtbrat »
Активен

The harder I work, the luckier I goddamned get.

plandz

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #2 -: Jan 11, 2009, 21:10 »
За LiveCD-то ще пробвам и ще пиша какво е станало.Не съм съгласен обаче,че има проблем с GRUB,защото или ще го има проблема или ще го няма.А и GRUB за мен се явява втори буут-мениджър,който служи само за зареждането на Линукс.Инсталиран е на дяла,на който е Дебиан-а.
И друго - ако проблемът е в GRUB,защо тогава същата история се получава и с Уиндоус?Той се стартира с главния буут-мениджър (XOSL),който е инсталиран на самостоятелен дял на харда (20МВ).Ако проблемът е в XOSL,как тогава той зарежда GRUB нормално и чак след това зареждането спира с горните грешки?А и защо след това се оправя все едно,че нищо не е имало?
Не знам,главата ми пуши от мислене и нищо не мога да измисля вече.
Благодаря все пак!
« Последна редакция: Jan 11, 2009, 21:13 от plandz »
Активен

plandz

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #3 -: Jan 13, 2009, 22:12 »
Понеже продължавам да търся в Гугъл,на много места има публикации (за други конфигурации,не като моята),че това е проблем с BIOS-а.Днес ми изписа при зареждане грешка,която не ми се беше изписвала досега "invalid compressed format (err=2)",което означава,че като почне да зарежда,въпреки,че в BIOS-а е зададено твърдо като първо буут-ващо устройство хард-диска,търси да зареди от флопи.Err=1,което описах по-горе означава,че търси да зареди от СД и не може.Защо се омешват така нещата,все още е загадка за мен.Започва от хард,продълава със СД или флопи...Не знам,ако това е вярно,какъв е този BIOS и какво прави...С последната (засега) версия на BIOS-а съм.На дъното има два чипа за BIOS.Единия може да се ъпдейтва,другия е резервен и не може,но възстановява главния,когато чек-сумата му не е вярна.
Сега ще задам в BIOS твърдо всички настройки,няма да има никъде auto.Ако стане или не,пак ще пиша.
Ако някой се сети за друго,благодарен съм на всичко!

P.S.Забравих да напиша - и от LiveCD стига до зареждане на ядрото и след това - черен екран и толкова.Стои до безкрай.Т.е. до рестарт.И после - пак същото.
« Последна редакция: Jan 13, 2009, 22:17 от plandz »
Активен

spirtbrat

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #4 -: Jan 14, 2009, 08:58 »
С кое LiveCD си пробвал? И само с него ли?
Пробва ли със SuperGrub?

И накрая - защо XOSL??? Той може и да си _работи в повечето случаи_ ама не е много разумно да го ползваш за главен boot loader, понеже не е поддържан от 2000г. насам. x86 архитектурата е доста стара и днес се ползва на ръба на възможностите и. От време на време измислят нещо, което да позволи 'разширени възможности' (като например ползването на повече от 4GB VM). Мисълта ми е, че все ще има нещо, което не работи както трябва (или въобще да не работи) с boot loader отпреди 8-9 години.
Активен

apkah

• Напреднали
  • Публикации: 28
    • Профил
« Отговор #5 -: Jan 14, 2009, 10:34 »
Пробвай да изкючиш записвачките, и да оставиш минимален хардуер, защото може да е проблем със захранването.
Активен

remotex

• Напреднали
  • Публикации: 344
    • Профил
« Отговор #6 -: Jan 14, 2009, 14:51 »
...и на мен ми "намирисва" на проблем със захранването - даже наскоро по подобен повод смених моето с един Фортрон. Първите признаци бяха че след спиране на тока докато не го изключа от контакта (щепсела) пък въобще не искаше да припали :(
Активен

plandz

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #7 -: Jan 14, 2009, 20:41 »
Захранването,което е написано при описанието на системата ми го купих около 20-ти декември миналата година.Чисто нов Фортрон е.И със старото и с това - все тая.Т.е. проблемът си стои.Мисля си,че не е от него.Пробвано е при приятел,който има същата (почти) система като моята и работи без проблеми.Мерил съм напреженията му с цифров мултицет - всичко е нормално.
По отношение на XOSL - ако се приеме,че проблемът е в него,защо тогава той работи без никакви проблеми 5 месеца и чак през ноември изведнъж се появи проблемът,който описвам?А и друго - той просто прехвърля топката на GRUB,който след това зарежда самия Линукс.И точно тогава се появяват проблемите.И то - САМО при първоначално стартиране.
Ще пробвам.Ще затрия XOSL и ще пиша пак.
За LiveCD-то.Пробвах и със такова на Мандрива и на Убунту.Последните,разбира се.И с двете - едно и също.Това,което съм описал по-горе.
Благодаря на всички дотук!
Активен

laskov

• Напреднали
  • Публикации: 3170
    • Профил
« Отговор #8 -: Jan 14, 2009, 21:43 »
Подобен проблем с виновник НДД - Всеки път при студен старт биосът казва "Проблем в НДД 0". Топли рестарти (ctrl+alt+del) не помагат. Компа е HP Vectra и няма бутон ресет. След спиране и пускане от бутона, компа зарежда без проблем. В края на деня компа се спира, а на сутринта - същото - тръгва от втория път. По време на работа - никакви проблеми. Дискът, обаче е IBM, произведен в Унгария. Диагностичните програми го харесват. НР пуснаха ъпдейт за фърмуера на тези дискове. След прилагането му - без промяна.
А виндовса ти се рестартира няколко пъти, вероятно понеже в Control Panel -> System -> Advanced -> Startup and Recovery -> Settings -> System Failure -> Automatically Restart е маркирано. Ако го демаркираш, компа няма да се рестартира и при проблем ще виждаш един син екран с много текст, от който може и да разбереш нещо.
Активен

Не си мислете, че понеже Вие мислите правилно, всички мислят като Вас! Затова, когато има избори, идете и гласувайте, за да не сте изненадани после от резултата, и за да не твърди всяка партия, че тя е спечелила, а Б.Б. (С.С., ...) е загубил, а трети да управлява.  Наздраве!  [_]3

plandz

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #9 -: Jan 14, 2009, 22:05 »
"А виндовса ти се рестартира няколко пъти, вероятно понеже в Control Panel -> System -> Advanced -> Startup and Recovery -> Settings -> System Failure -> Automatically Restart е маркирано. Ако го демаркираш, компа няма да се рестартира и при проблем ще виждаш един син екран с много текст, от който може и да разбереш нещо."

Съгласен съм.Просто съм забравил да го направя.Знам го,но не съм го направил досега.Благодаря ти за напомнянето!
Активен

spirtbrat

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #10 -: Jan 15, 2009, 12:02 »
По отношение на XOSL - ако се приеме,че проблемът е в него,защо тогава той работи без никакви проблеми 5 месеца и чак през ноември изведнъж се появи проблемът,който описвам?А и друго - той просто прехвърля топката на GRUB,който след това зарежда самия Линукс.И точно тогава се появяват проблемите.И то - САМО при първоначално стартиране.
Ще пробвам.Ще затрия XOSL и ще пиша пак.
Защо, защо, защо - нямам представа. Както и ти, засега. Нали главния въпрос е "защо компютъра, който работеше толкова време, сега почва да прави номера?". Ако търсиш моментален отговор, то той е "Не знам". Просто давам насоки за да се разбере кое причинява проблемите и оттам трябва да е по-лесно да се открие същинската причина.
Така че вземи сега и _пробвай_ разни неща. Кажи резултата и може и да успеем да ти помогнем.
А по отношение на XOSL - може и да не го затриваш. Като си направиш LiveCD със SuperGrub, просто зареждаш от него и той играе ролята на главен boot loader.
Активен

plandz

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #11 -: Jan 15, 2009, 21:57 »
@spirtbrat: Извинявам се,ако съм бил по-рязък в изказванията си.Не съм искал да обидя никого.Просто разсъждавам по проблема.

Направих си LiveCD със SuperGrub.Тази вечер пробвах с него и пак същото.Т.е. пак същите грешки.Зареди от 3-тия път.
Не знам дали е от значение,тази вечер направих тест за копиране на голям обем от данни (едно двд) от един дял на друг.Непосредствено след зареждането скоростта на прехвърляне беше около 10-15 МВ/сек.След около 1 час работа на харда скоростта вече беше 25-30 МВ/сек.Говоря за един и същи обем от данни прехвърлен на едно и също друго място,но по различно време след стартиране.И двата теста бяха при нулево натоварване на системата.Т.е. само системата работеше,без никакви приложения.Много голяма разлика,според мен.
Активен

spirtbrat

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #12 -: Jan 16, 2009, 12:40 »
Във тази тема:
http://www.hardwarebg.com/forum/showthread.php?t=134576
се обсъжда подобна ситуация с бавно копиране. В общи линии - може да имаш проблем с файловата система. Пусни от някое LiveCD "fsck.ext3 -fpvD /dev/hda1" ако си с ext3 например.
Интересното е, че не само Linux-a се дъни. Това, че и Windows не се зарежда от първия път прави нещата много съмнителни. Проблема явно не от Linux. LiveCD-тата също не зареждат, значи изключваме и харда. Казваш, че паметта си я проверил. В случая забележките за захранването са напълно резонни. Можеш ли да се закълнеш, че не е от него :) На мен ми се е случвало компютъра да се държи по подобен начин заради прах. Не бях го чистил от много време и наслоения прах водеше до рестартиране. Не съм напълно сигурен дали пречеше на вентилатора да се развърти напълно, или просто пречеше на въздушния поток през радиатора, но след като го почистих тръгна като пушка. Възможно е захранването да прегрява, а не процесора.
Като цяло - прилича на хардуерен проблем. Отвори си компа и огледай хубаво. Издухай прахта, намести кабелите, потърси задути кондензатори. За друго не се сещам сега.
Активен

plandz

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #13 -: Jan 17, 2009, 18:30 »
За праха: мога да кажа,че компа е почти толкова чист,колкото беше и след първоначалното му пускане.Понеже вентилаторите се управляват от BIOS-а,работят на малко обороти.А и са големи.Процесорът ми е произведен по 45 nm-технология,което допълнително намалява топлоотделянето.С една дума - прах почти няма.Радиаторът на процесора е чист,както и всичко останало.
За захранването: купих това захранване,с което съм в момента точно заради този проблем.Марково е,мисля,че добре работи.Не мога да се закълна за това,но го слагах на почти същата конфигурация като моята и работи няколко дни без всякакви проблеми,като през това време компът се е използвал и за кодиране на филми и компилиране на ядра.Т.е. все натоварващи операции.Това ме кара да мисля,че не е от него.Не мисля,че за 1 месец в него се е насъбрал толкова прах,че да прегрява.

Вчера реших да махна една от двете банки памет и да оставя системата на един канал на паметта.Днес зареди от първия път.Но все пак е само един път - и друг път се е случвало да зареди от първия път,макар и много,много рядко.Дали може да е модулите памет?И то при условие че съм ги проверявал с Memtest86+ около 5-6 часа и не са дали никаква грешка при това?Дали може да е от двуканалния достъп?Или двата РАМ-модула да не се погаждат с контролера?
Активен

fogata

• Напреднали
  • Публикации: 200
    • Профил
« Отговор #14 -: Jan 17, 2009, 23:14 »
HDD - Seagate Baracuda 7200.11 SATA 3GB/s
От тази серия има много дефектирали дискове.Има много инфо в нета за какви ли не проблеми свързани с тази серия.Доколкото разбрах и производителя официално е признал за проблеми.Потърси инфо.
Подобен на твоя проблем реших преди години с преместване на лан картата на друг слот.Не търси логика, просто правех каквото ми скимне.
Активен