« -: Jan 10, 2009, 21:57 »
Здравейте!
От около месец насам компютърът ми започна да не зарежда нито една ОС от първия път.Под "първия път" имам в предвид спрян комп-пускане-зареждане на ОС.Имам инсталирани две ОС - Дебиан и WinXP.Инсталирал съм си и буут-лоудър,с който избирам коя ОС да се зареди.
Какво всъщност се случва при първоначалното включване на компа:
POST-а на BIOS-а минава без проблеми и се зарежда буут-лоудър-а.Примерно избирам линукс,зарежда се GRUB.Избирам пак линукс (ядрото,с което работя),и след това,при опит за зареждане на ядрото ми изписва или "invalid compressed format (err=1) system halted" или "crc error system halted".Коя грешка ще изпише е без всякакъв ред или порядък.Една от двете.
При опит за първоначално зареждане на Уиндоус,започват безкрайни по численост рестарти.Един след друг и то още в началото на зареждането и.
Нищо не се променя при студен рестарт на системата.Пак се стига дотам и толкова.
За да се излезе от това положение,трябва да спра компа напълно (да изключа захранването напълно от разклонителя),да изчакам около 5 минути и след това да го включа отново.В повечето случаи след това тръгва,сякаш нищо не е било.В малка част от случаите се иска 3-4-5 пъти спиране и пускане.
След тръгването на системата,повече не прави проблеми - нито при рестарт,нито при работа.Работила е и по 5-6 дни непрекъснато без никакви проблеми.Само когато е стояла,тогава прави проблемите.
Четох доста в Гугъл,там информацията насочва за проблем с харда(лоши сектори).Не ми се струва да е така.Не съм специалист,но логиката го сочи.Някъде бяха писали,че може и проблем с паметта да е.
Какво съм направил досега: Проверих си обстойно харда със инструмента на Seagate,който показа,че дискът си е съвсем наред (прави тест повече от час и половина).Няма лоши сектори.
Memtest86+ вървя около 4-5 часа.Нищо лошо не показа.
Инфо за системата ми:
Процесор C2D@3GHz,1333MHz FSB,6MB cash (E8400)
Дъно - Gigabyte EP35C-DS3R
HDD - Seagate Baracuda 7200.11 SATA 3GB/s 500GB
Памет - A-Data DDR2 800MHz 4GB (2x2GB Dual Channel)
2 DVD-записвачки: NEC 3540A IDE-интерфейс
LG GH 20NS10 SATA-интерфейс
Видеокарта: NVidia GeForce 8500GT
Захранване: Fortron Saga PPA4500400 (450 W)
Ще бъда много благодарен за помощта на всеки,защото уж всичко си работи нормално,но излиза,че не е така.
P.S.Чудих се дали темата е за този раздел и накрая реших да я пусна тук.Ако трябва да се премести,моля модераторите да го направят.
« Последна редакция: Jan 10, 2009, 22:10 от plandz »
Активен
Ако се чувствате добре,не се тревожете.Ще ви мине. - Murphy's Laws