Колега, какъв ти е проблемът със закона? Кой е глобен и за какво?
Глобен е човек, който има сайт, на който нищо не продава. В сайта му има само реклами на трети лица (Google AdSense), които може и да продават нещо, но може и да не продават.
Предназначението на този закон е да предпазва потребителите от търговци-фантоми. Аз поне смятам, че е редно, когато някой ми продава нещо, да се идентифицира пред мен. В собствения си сайт имам само мейл адрес и съм го сложил по собствено желание, не заради задължение. Не очаквам да ме преследват по закона за електронната търговия за сайт, който не извършва търговска дейност.
Самият закон е отражение на тази директива. Ако смяташ, че се разминава с нея или самата тя не ти е по вкуса, има си точно определени начини за действие и те не включват протести в произволни форуми.
Обаче така написан законът преследва не само търговците, а на практика всички. Доказателство е глобата наложена на собственик на сайт, който не се ползва за продаване на нещо (собственикът на сайта е анонимен - не казва кой е сайта).
Обърнете внимание, че личните данни се получават чрез whois, но ги е нямало на сайта и за това е била глобата.
Това, че в твоя сайт си сложил "само мейл" е в нарушение на закона. Няма значение, че нищо не продаваш! Нормално ли е хилядите хора като теб, които имат сайтове да бъдат нарушители на закона?