Абе що ми се струва, че тук има някакво надменно отношение към ПХП??!?!?!
Типично по байганоьовски!!!! Язък!
Не съм казал нищо против РНР! Не хапя ръката, която ме храни
Не мога да разбера какъв точно ви е проблема - явили са се само две фирми и едната го е спечелила.
Млад си още и си идеалист. Реалността е, че всичко е нагласено:
- реално се е явил един човек чрез двете си фирми, т.е. - сам се състезава със себе си. Дали пък няма да спечели?
- условията се пишат така, че конкретни, предварително известни фирми, да отговарят, само дето имената не са им написали;
- самите фирми по между си предварително са си разпределили кой какво да прави - един ще прави сайт на НС, друг на МнВР, трети пък ще работи с детските градини и т.н. Също като при магистралата - тези фирми, които са кандидатствали (и спечелили) една от отсечките, не кандидатстват или поне не се борят за другите - предварително са са си разпределили кой какво ще прави;
- не случайно бюджетите са огромни - както има хора по веригата, така има и партийни каси и т.н.
Както каза Mitaka, ние го плащаме. Защо да плащам 200 000 лева за нещо, което може да се направи и за 50 000? Само от тук някой ще се нагуши със 150 000 лева. Защо трябваше да има дирекции на НЗОК във всеки областен град, след като лекарите си комуникират с НЗОК през интернет? Не беше ли достатъчна една сграда, стотина души персонал и повече нови технологии? Беше, ама далавера за стотици милиони, ако не и милиарди, не се изпуска току така.
В Англия данъчното се намира някъде далече в провинцията, цялата комуникация е по интернет (без електронен подпис) и по обикновенната поща. Пак там, шофьорските книжки се издават по пощата, а дирекцията, която се занимава с това се намира някъде в Западна Англия/Уелс. Значи може. Ама ние сме богати и във всеки областен град имаме поделения на НОИ, НАП, НСИ, Инспекцията по труда и т.н. Май вече станаха разходи за половината външен дълг?
Друг съвсем пресен пример от ежедневието ми - декларация 15 на Инспекцията по труда за безопасните условия на труд. Направили програма на .Net, която да си я свалиш, да я инсталираш, попълваш едни обикновенни формички и накрая се генерира XML файл, който се подписва с електронен подпис. Защо??? Няма ли да е по-добре всичко да е online? Ама явно в случая "нашия човек" знае как да прави само off line софтуер и така са му написали заданието.
Много офф-топик излезе темата за читанката. Дайте да направиме един протест и да закриваме държавата!