Еее...пиша тука, щото нова тема....
То мързела е нещо страшно. Много години ме мързеше да взема звукът от зв. карта "от където трябва". Бях сигурен, че ще има подобрение, ама пък чак толкова...
И около миналата Нова Година взех, че си направих подарък.
Не ми се пишеше, щото "е сега кой пък ще вземе да го прави"
Все пак, почувствах, че е по добре на пиша.
И така отворих компютъра, през един кондензатор 1 нанофарад свързан към входа на ламповия усилвател пробвах да взема сигнал от картата - X-Fi XtremeMusic - проследих с веригопроверител къде отива изходът от картата на платката. Пробвах - има звук, като от изхода на панела. Ползвах 1 нанофарад кондензатор минимално да товаря веригите на картата. Разбира се масата на усилвателя, и картата ги свързах предварително. Та какво - сигналът отива на емитера на последното транзисторно стъпало. Е как иначе - типичен емитерен повторител - осигуряващ низко изходно съпротивление на картата - да могат да се свържат слушалки, и вход на транзисторен усилвател дори с малък входен импеданс.
Следващата стъпка беше да взема сигнал от базата на въпросният транзистор - така елиминирам цяло усилвателно стъпало.
Не знам какво са правили на схемотехнично ниво, като цяло - нямам схема, и не намерих!!!
Обаче!!! Звукът литна !!! "Поне с 3 класи!!!" Средата - много по ясна, басите - много по отчетливи, високите честоти - много по изразителни, и бистри. Тоест в оригиналното фирмено решение направо са "замазани" като сравнение. Иначе усещане, че са много по естествени. Отворих Audacity, генерирах 1 килохерц - свързах картата със оригиналния изход, свързах осцилоскоп - измерих нивото, генерирах 10 килохерца, 15, 20 - гледам същото ниво. Сега свързах към базата на транзистора от последното усилвателно стъпало на картата - абсолютно същият резултат.
Направих си много експерименти - сравнявайки звукът от двата изхода - картата просто "Литна".
Звукът няма нищо общо. Абсолютно нищо общо.
Не знам какво е положението в другите карти. Може би там има възможност да се вземе сигналът от по напред - не от изхода за слушалки. В моята карта НЯМА такъв вариант.
Като окончателен вариант просто запоих на базата на транзистора кондензатор 4,7 микрофарада (като преизчисление на кондензатора за ултракачествено възпроизвеждане на низки честоти), към другият край на кондензатора активното жило на кабела запоих женски жак 3.5 mm, оплетката на кабела откъм платката запоих на масата на платката (другият край по правилата се оставя свободен), второто вътрешно жило на кабела откъм платката запоих на масата на платката от другия край на кабела за масата на 3.5mm жака, и го изкарах извън кутията на компютъра. Входното съпротивление на моят усилвател е 1 мегаом.
Имайки в предвид, че модерните транзисторни усилватели много често използват полеви транзистор за усилване на входа - преработката е 100% приложима и за такъв усилвател. Възможно е обаче да се приложи и за класически усилвател. Трябва просто да се пробва. Ако няма спад на нивото, и басите - всичко е наред. Може да се увеличи кондензатора на 47 микрофарада например. И да се потърси по високоомен вход на усилвателя.
Разликата е огромна. Така и аз с години съм слушал далеч по скапан звук. Така, и почти всички. Това е положението.
КНИ на картата. Фирмени данни.
Успех.