Автор Тема: Iptables Logrotate  (Прочетена 2624 пъти)

DownFall

• Участници
  • Публикации: 5
    • Профил
Iptables Logrotate
« -: Nov 20, 2010, 10:41 »
Има ли вариант да вържа лога на iptables с logrotate например?
Целта ми е да не се получава твърдя голям лог файл :) В момента всичко каквото се случва го записва в един файл и за нула време той става огромен :( Целта ми е например на всеки 24ч. или ако надвиши 100 MB да започва на чисто, а стария да се съхрани отделно, за да мога да го преровя ако ми трябва нещо.

Другото което ме интересува, както споменах, всичко ми се записва в един файл. По-рано днес го преименувах и създадох нов файл, празен. iptables явно не го харесва него, защото не иска да записва нищо там :D Има ли вариант да рестартирам firewalla без да рестартирам машината?

Благодаря предварително.
Активен

kikicha

• Участници
  • Публикации: 9
    • Профил
Re: Iptables Logrotate
« Отговор #1 -: Nov 21, 2010, 00:56 »
service iptables restart  [_]3
Активен

Acho

• Напреднали
  • Публикации: 5903
  • Distribution: Slackware, MikroTik - сървърно
  • Window Manager: console only
    • Профил
« Отговор #2 -: Nov 21, 2010, 06:45 »
Down, колега, ама нито си казал коя е дистрибуцията ти, нито какъв firewall ползваш, нито как го запускаш/спираш, нито кой е лог файла, който ти се препълва. Или какъв е левела за запис на събитията във файла (info, warning, debug etc.) Ако ги знаеш тия неща, хубаво е да се споменат. Всичко това ще помогне за по-точен отговор, както и за добър съвет, как да си го оптимизираш и да ти логва само това, което искаш, и в кой файл да бъде.
« Последна редакция: Nov 21, 2010, 06:47 от Acho »
Активен

CPU - Intel Quad-Core Q8400, 2.66 GHz; Fan - Intel Box; MB - Intel G41M-T2; RAM - DDR2-800, Kingston HyperX, 2X2048 MB; VC - onboard, Intel G41 Express Chipset; HDD - Toshiba, 500 GB, SATAII; SB - Realtek HD Audio; DVD-RW - TSSTcorp DVD-RW; LAN - Realtek PCI-E GBE Controller; PSU - Fortron 400 Watt.

DownFall

• Участници
  • Публикации: 5
    • Профил
« Отговор #3 -: Nov 21, 2010, 12:33 »
service iptables restart  [_]3
-bash: service: command not found

Down, колега, ама нито си казал коя е дистрибуцията ти, нито какъв firewall ползваш, нито как го запускаш/спираш, нито кой е лог файла, който ти се препълва. Или какъв е левела за запис на събитията във файла (info, warning, debug etc.) Ако ги знаеш тия неща, хубаво е да се споменат. Всичко това ще помогне за по-точен отговор, както и за добър съвет, как да си го оптимизираш и да ти логва само това, което искаш, и в кой файл да бъде.
Debian 5, iptables 1.4.2

За да тествам добавям просто правило от типа
-A INPUT -j LOG --log-level 4

В syslog-ng.conf за лог файл съм посочил
destination df_iptables { file("/var/www/logs/iptables.log"); };

Въпросите ми бяха по-скоро:

1. Има ли вариант, вместо /var/www/logs/iptables.log да бъде /usr/sbin/rotatelogs /var/www/logs/iptables_%Y-%m-%d.log 86400 - при apache процедирам по този начин и съм доста доволен..

2. След като променя името на лог файла, по какъв начин мога да презаредя конфигурацията, без да се налага рестарт на системата?
Активен

shadowx

• Напреднали
  • Публикации: 99
  • Distribution: Slackware
  • Window Manager: Gnome
    • Профил
« Отговор #4 -: Nov 22, 2010, 11:23 »
Лично аз бих ползвал logrotate ...все пак затова е правен. (конфигурационите му фаилове са в /etc/logrotate или /etc/logrotate.d )
Но и с елементарен баш скрипт и crontab пак може.... А относно рестарт-а , това не го разбрах .... рестарт на линукс се прави само за подмяна на ядро... иначе невиждам смисъл (знам, че може да се смени ядро без рестарт но нехаресвам ksplice :D )
« Последна редакция: Nov 22, 2010, 11:26 от shadowx »
Активен

There he goes. One of God's own prototypes. A high-powered mutant of some kind never even considered for mass production. Too weird to live, and too rare to die.

ROKO__

• Напреднали
  • Публикации: 1531
  • Distribution: Calculate Linux Workstation amd64
  • Window Manager: GNOME 2.30
  • AMD Athlon64 4000+ Dual Core 2100 MHz 2MB L2 cache
    • Профил
« Отговор #5 -: Nov 22, 2010, 11:47 »
Лично аз бих ползвал logrotate ...все пак затова е правен. (конфигурационите му фаилове са в /etc/logrotate или /etc/logrotate.d )
Но и с елементарен баш скрипт и crontab пак може.... А относно рестарт-а , това не го разбрах .... рестарт на линукс се прави само за подмяна на ядро... иначе невиждам смисъл (знам, че може да се смени ядро без рестарт но нехаресвам ksplice :D )

Аз съм пробвал по метода на OpenSUSE "kexec"
Активен

Не е важно да си добър, важно е да си най добрия!!!

http://www.calculate-linux.ru/
http://www.agilialinux.ru/

gat3way

• Напреднали
  • Публикации: 6050
  • Relentless troll
    • Профил
« Отговор #6 -: Nov 22, 2010, 12:11 »
Това с рестарта е защото когато logrotate затрие (премести) текущия лог файл, syslogd няма как да знае какво е станало и продължава да пише в същият файлов дескриптор. Файловите дескриптори не са асоцирани с имена на файлове, а с inodes, така че syslogd няма как да продължи да пише в новия лог файл и всички събития по-нататък престават да се логват. Та поради тази причина или трябва да му се прати SIGHUP, или да се правят разни изпълнения, от сорта на копиране на лог файла в архивен такъв и truncate-ване на "текущия".

Най-лесното е да сложиш една postrotate клауза в конфигурацията, която да ти вика killall -HUP syslogd или нещо от сорта.
Активен

"Knowledge is power" - France is Bacon

Подобни теми
Заглавие Започната от Отговора Прегледи Последна публикация
Iptables
Настройка на програми
mozly 1 5867 Последна публикация Dec 10, 2002, 23:48
от Vency
iptables
Настройка на програми
sunhater 3 5810 Последна публикация Apr 23, 2003, 15:02
от sunhater