Нетер, да не би твоя електромер да не отчита като хората?
Възможно е, разбира се (щях да го пиша още в предния пост, но забравих), но вероятността не е голяма. В тази квартира съм от 10 месеца. Размислите ми за оптимизация на личните разходи на ресурси започнаха преди 2 години, когато постепенно започнах да обръщам внимание на всяко мое потребление и да преценявам имам ли реална нужна от него, и ако не, да го премахвам, а ако да, употребявам ли този ресурс по най-подходящия начин. Естествено, това е постепенен и безкраен процес, който продължава и сега, но забелязвам, че колкото повече подреждам навиците ми към това, толкова по-лесно ми става да го правя, така че в момента не ми отнема повече мисловно време и усилия да изпълнявам текущите си навици, отколкото предишните навици. Малко повече мисловно време отива за измислянето на нови оптимизации, но не е кой знае какво, а и ми е приятно да го правя. Та... бях тръгнал да казвам за квартирите. В предишната квартира, когато започвах с оптимизациите, потреблението ми със същото количество уреди беше около 25-30 лв. След като започнах да прилагам разни оптимизации (лампи да работят само там, където има нужда; метла, вместо прахосмукачка; заспиване на лаптопа в swap-а, вместо в RAM-та; рутер, включен само в часовете, когато сме си вкъщи и се ползва; повече микровълнова, отколкото фурна...), в същата тази квартира сметките паднаха на 20-25 лв. След като се преместих в новата квартира първите 1-2 месеца сметките бяха подобни, като след това направих и други оптимизации, като нов настолен компютър, който ми върши повече работа с по-малко ресурси, отоплявам се много по-малко (тук оптимизацията е изборът на южно изложение), пералня, работеща само на кратка (30 мин.) програма (въпрос на организация на прането), добра естествена вентилация в кухнята, така че не се налага да ползваме абсорбатор, когато се готви (особено важно при любимите ми кебапчета)... И ето, че до момента съм постигнал намаление с 1/3, въпреки че, както се вижда, още от самото начало моите сметки не са били кой знае какво. Така че, да, възможно е моят електромер да не е наред, но е много малко вероятно, защото говорим за два електромера на различни места и системно намаление на сметките, отговарящо на очакванията
go_fire, напиши "usb пепелник" в Google и ще разбереш. Няма сега да правя реклама на магазини. И без това във всички магазини е един и същ
P.S.: А, да, забравих да спомена една много важна оптимизация откъм разходите на ресурси - жената. За мой късмет на мен ми се падна такава, която също вижда смисъл в оптимизацията потреблението на ресурси, така че, освен по-малкото потребление, имам и още една глава, която да мисли за оптимизации. Да ме прощават дамите, но досегашните ми наблюдения показват, че по-голямото излишно потребление на ресурси идва именно от жените
Да не бъда разбран погрешно - не че мъжете нямаме излишно потребление, въобще не е така, но просто в повечето случаи се оказва, че жените потребяват малко или много повече излишни ресурси. Пак повтарям, излишни. Не говорим за разлики в необходимите ресурси