Здравейте!
Наскоро реших да си купя лаптоп, защото компютъра ми е на 10год. и повече и драйверите на ATI за AGP картата ми... са просто "превъзходни". Мислех за настолен компютър но като се има предвид, че ще пътувам почти всяка седмица с влак се спрях на лаптоп и от там почнаха моите проблеми. Искам лаптопа да е с мощен процесор i7 и да поддържа VT-X и видео картата да е NVIDIA и си бях харесал GTX 560М и екрана да е 17', а може и малко повечко
. В момента това са двете неща, които ме притесняват:
1. OPTIMUS - знам за решенията като IronHide или The Bumblebee Project (за Prime не знам дали е в разработка), но знам и че може и да не проработят... но общо взето за това съм се предал. Едва ли ще намеря лаптоп, който да я няма.
2. UEFI - по-страшният проблем. Не съм много запознат с него, освен с това което пише в wikipedia и не съм го виждал, но знам, че зареди него може да не подкарам Linux. До колкото четох всички лаптопи са с него и едва ли ще имам късмета да си намеря такъв с горните характеристики, който да е без него. Единия от въпросите ми за него е дали на лаптопите може да се изключва UEFI-то и да си ползва старото(и ако да кои BIOS-и). Другият ми е дали всички латопи с BIOS-и ще ми датав достъп до конзолата на UEFI. Ако може ще бъда много благодарен ако ми препратите линк от кадето мога да се науча как да работя с него и как да си добавя Linux като OS, която да може да стартира.
Ако имате някаква друга допълнителна информация за тях ще бъда благодарен да споделите. Също ако съществуват други технологии от които трябва да ми настръхва косата, ако искам да ползвам Linux ще се радвам да споделите и тях.
Ето лаптоп на който се бях спрял:
http://www.ebay.com/itm/ASUS-G74SX-XT1-2-30GHz-3-40GHz-i7-2820QM-16GB-1-5TB-Blu-Ray-3GB-NVidia-560M?item=280839494808&cmd=ViewItem&_trksid=p5197.m7&_trkparms=algo%3DLVI%26itu%3DUCI%26otn%3D3%26po%3DLVI%26ps%3D63%26clkid%3D7202127637587474555П.П. Ако мога да влезна в UEFI конзолата, при всеки ъпдейт на кърнали ще ми се налага ли да добавям кода на новия кернел в UEFI-то ?