Автор Тема: За линукс сертификацията  (Прочетена 9775 пъти)

theWatchmaker

• Участници
  • Публикации: 9
    • Профил
За линукс сертификацията
« -: Jun 12, 2012, 20:59 »
Здравейте,
от известно време насам имам чуденка и най-накрая рекох да отнеса въпроса си насам. Става въпрос за Linux сертификациите и дали те имат някаква тежест в CV-то на човек търсещ реализация в IT средите?
Става въпрос за сертификати тип RHCSA, LPI-1/2, Solaris, Linux+

Предварително благодаря!
Активен

backinblack

• Напреднали
  • Публикации: 3201
    • Профил
Re: За линукс сертификацията
« Отговор #1 -: Jun 12, 2012, 21:07 »
Ами като гледам по други причини в последно време обявите в jobs, оставам с впечатление, че и един курс за компютърна грамотност има значение, па камоли и сертификати от такива компании!

Добре, че нямам намерение да кандидатствам, че от 4 години съм си изгубил дипломата за средно образование и не съм си изкарал копие!

Ама е добре и да има реални знания зад тези сертификати, че с тях се влиза, но с реални знания и умения се остава ;) 
Активен

go_fire

• Global Moderator
  • Напреднали
  • Публикации: 8929
  • Distribution: Дебиан Сид
  • Window Manager: ROX-Desktop / е17
  • кашик с гранатомет в танково поделение
    • Профил
« Отговор #2 -: Jun 12, 2012, 21:41 »
Има LPI, даже членове или около членове на ЛЗБ го правят. За моя огромна радост, обаче това е единственото място, където какво можеш е важно, а каква диплома имаш — никакво значение. С една дума, не разчитай и не дири цветна хартия, а чети,  това е единствения път към добрата заплата.
Активен

В $por4e2 e истината  ;)

Aко даваха стипендия за най-глупави, щях да съм човека с най-много Mини Kупъри

Reborn since 1998 || 15.09.2007 totally М$ free && conscience clear

Mitaka

• Гост
« Отговор #3 -: Jun 12, 2012, 22:44 »
Преди време бях решил да се сертифицирам и аз, с някакви по-стойностни сертификати... мислех да взема LPI, CCNA и нещо за Apple OS X. Но един човек, който провежда изпити ми зададе много добър въпрос - "като ги вземеш тия сертификати - ще ти вдигнат ли заплатата?" и тъй като отговора ми беше "по-скоро НЕ", последва последния въпрос: "а тогава има ли смисъл да си даваш парите за сертификати?".

Някой сега ще каже, че заплатата не е важна... е, аз не бих си дал парите за сертификат, особено ако никой не се интересува дали го имам! Защто масата работодател в БГ не се интересува от хартийки /както беше написано по-горе/.
Всъщност, знам хора с CCNA, взет с над 90%, които не знаят какво е IP и как да настроят една мрежа... един такъв ми се смееше, че съм слагал грешна мрежова маска (255.255.255.240), а тя трябвало да е 255.255.255.0 - това било единствената "вярна" маска :)
Активен

nyakoy

• Напреднали
  • Публикации: 164
  • Distribution: Distrohopper
  • Window Manager: Gnome2, KDE4, OpenBox
    • Профил
« Отговор #4 -: Jun 13, 2012, 09:07 »
Митак, откъде го изкопа тоя герой, който не знае какво е IP, а пък е взел CCNA? Просто няма начин да е хитрувал. В онова стъклено стайче метър на метър подписваш декларация, че няма да правиш шашми и има камера, която следи какво става. И като чукнеш "финиш" на секундата се отпечатва резултата. Как се е справил твоя човек, не знам.
Не го ли работиш няма смисъл от никакви хартии и сертификати.
Активен

Keep in mind, you did not learn Windows in a day, and it will take some time to learn Linux as well.

Slackware may be a dinosaur, but the main advantage of dinosaurs is it takes at least a meteor strike to take them out.

Isn't it enough to just "not use" something?

nikito_blend

• Гост
« Отговор #5 -: Jun 13, 2012, 09:32 »
Аз учих CCNA в бургаския свободен, минах първите две нива и се отказах. Изпитите все така ги нагласяха че съвпадаха с другите изпити и нямахме време да учим. Налагаше се да търсим отговори от разни сайтове, а и изпитите си ги правехме на домашния комп. дори и последния. Винаги ни активираха максималния брой тестове, в смисъл един тест можеш да го минаваш няколко пъти. Последния (главния) можеше да се минава 3-пъти. Така че нямаше някой без сертификат. Напълно възможно е да има хора със сертификат и без знания.
Активен

luda_glawa

• Напреднали
  • Публикации: 652
  • Distribution: Kubuntu
  • Window Manager: KDE
    • Профил
« Отговор #6 -: Jun 13, 2012, 09:53 »
Аз учих CCNA в бургаския свободен, минах първите две нива и се отказах. Изпитите все така ги нагласяха че съвпадаха с другите изпити и нямахме време да учим. Налагаше се да търсим отговори от разни сайтове, а и изпитите си ги правехме на домашния комп. дори и последния. Винаги ни активираха максималния брой тестове, в смисъл един тест можеш да го минаваш няколко пъти. Последния (главния) можеше да се минава 3-пъти. Така че нямаше някой без сертификат. Напълно възможно е да има хора със сертификат и без знания.

Митак, откъде го изкопа тоя герой, който не знае какво е IP, а пък е взел CCNA? Просто няма начин да е хитрувал. В онова стъклено стайче метър на метър подписваш декларация, че няма да правиш шашми и има камера, която следи какво става. И като чукнеш "финиш" на секундата се отпечатва резултата. Как се е справил твоя човек, не знам.
Не го ли работиш няма смисъл от никакви хартии и сертификати.

nikito_blend, не си разбрал какво си правил. Това, че някой има листче с поздравление, че е преминал дадено ниво на курса ... не е равнозначно на това да имаш CCNA сертификат. А, който е хитрувал на онези тестове, е лъгал само себе си ;)  [_]3
Активен

С Уважение:

Luda Glawa ;-)

nikito_blend

• Гост
« Отговор #7 -: Jun 13, 2012, 10:23 »
Знам че накрая има общ изпит, преди да се даде сертификата. Там не знам как е. А за хитруването ... ами иначе съм минус 270 лв на ниво. Затова и се отказах. Общо взето от Комуникациите и мрежите се преориентирах към възобновяемите енергийни източници, така че ако знаех тогава изобщо нямаше да го записвам. Но си имам на архив целия CCNA курс (4-те нива и пакет трейсъра) и съм го чел от интерес, ако не друго поне да си имам понятие от нещата.
Активен

nyakoy

• Напреднали
  • Публикации: 164
  • Distribution: Distrohopper
  • Window Manager: Gnome2, KDE4, OpenBox
    • Профил
« Отговор #8 -: Jun 13, 2012, 11:31 »
   Аз съм писал как е на финалния изпит. Обаче на вас само са ви вземали парите. При нас беше доста по-строго. След всеки урок - тест. Без право на поправка. На всеки тест ако имаш минимум 80% имаш право на дискаунт за финалния изпит (по-точно с тези 80% печелиш правото да се явиш на изпит за дискаунт и ако го вземеш пак със съответните проценти, чак тогава ти правят намалението), което излизаше към 150 лева май. Аз плащах по 300 лева на модул. Отделно ми бяха разходите за път. Добре, че преспивах в приятел. Изгорих още 26 дни отпуска заедно с ученето за изпита.
Преди това нямах и понятие от мрежи.  И накрая файда не видях от този сертификат. Така си и остана. Остана ми само самочувствието, че като захвана нещо го докарвам до успешен край. И увереноста, че като ми потрябва нещо подобно, ще се ориентирам бързо и ще науча необходимото. Иначе конфигурациите на рутери, суичове, вланове отдавна не са ми в главата. Затова писах като не го работиш файда няма.
А колегата Шлюз се ядосва, че някой не можел да пише код без Гугъл. Едно време една учителка по математика казваше "Няма нужда да знаете всички формули, достатъчно е да знаете, че може да ги изведете при нужда."
И аз така - знам, че много малко знам, но пък мога да науча много. Само дето работодателите много не се вълнуват какъв капацитет има служителя, а по-важно е да може да шофира, да чисти, да прави кафе, да боядисва, да бърка бетон и т.н.
« Последна редакция: Jun 13, 2012, 14:27 от nekoysi »
Активен

Keep in mind, you did not learn Windows in a day, and it will take some time to learn Linux as well.

Slackware may be a dinosaur, but the main advantage of dinosaurs is it takes at least a meteor strike to take them out.

Isn't it enough to just "not use" something?

Georgy

• Напреднали
  • Публикации: 208
    • Профил
« Отговор #9 -: Jun 13, 2012, 15:43 »
Сертификатите на РедХат си струват.
Има компании (особено чужди), които като видят, че го имаш, може директно да те вземат при тях.
Активен

Помагам с каквото мога :)
<^><^><^><^><^><^><^><^><^>
Моята занимавка е Gentoooo :)

luda_glawa

• Напреднали
  • Публикации: 652
  • Distribution: Kubuntu
  • Window Manager: KDE
    • Профил
« Отговор #10 -: Jun 14, 2012, 09:55 »
Има компании (особено чужди), които като видят, че го имаш, може директно да те вземат при тях.

Те не бяха ли малко скъпички? Гледах цена от сорта 2700$ за пет дневен курс. Като става дума за някакво основно ниво. И трябват още два курса, за да си подготвен. Съответно пак по такива пари, че и повече.

Аз съм писал как е на финалния изпит. Обаче на вас само са ви вземали парите. При нас беше доста по-строго. След всеки урок - тест. Без право на поправка. На всеки тест ако имаш минимум 80% имаш право на дискаунт за финалния изпит (по-точно с тези 80% печелиш правото да се явиш на изпит за дискаунт и ако го вземеш пак със съответните проценти, чак тогава ти правят намалението), което излизаше към 150 лева май. Аз плащах по 300 лева на модул. Отделно ми бяха разходите за път. Добре, че преспивах в приятел. Изгорих още 26 дни отпуска заедно с ученето за изпита.
Преди това нямах и понятие от мрежи.  И накрая файда не видях от този сертификат. Така си и остана. Остана ми само самочувствието, че като захвана нещо го докарвам до успешен край. И увереноста, че като ми потрябва нещо подобно, ще се ориентирам бързо и ще науча необходимото. Иначе конфигурациите на рутери, суичове, вланове отдавна не са ми в главата. Затова писах като не го работиш файда няма.
А колегата Шлюз се ядосва, че някой не можел да пише код без Гугъл. Едно време една учителка по математика казваше "Няма нужда да знаете всички формули, достатъчно е да знаете, че може да ги изведете при нужда."
И аз така - знам, че много малко знам, но пък мога да науча много. Само дето работодателите много не се вълнуват какъв капацитет има служителя, а по-важно е да може да шофира, да чисти, да прави кафе, да боядисва, да бърка бетон и т.н.

nekoysi, просто исках да подчертая написаното от теб. Просто на изпита за сертификат, хитруването дали е възможно не знам, но мисля, че би било доста трудно :D
Активен

С Уважение:

Luda Glawa ;-)

Georgy

• Напреднали
  • Публикации: 208
    • Профил
« Отговор #11 -: Jun 14, 2012, 10:05 »

Те не бяха ли малко скъпички? Гледах цена от сорта 2700$ за пет дневен курс. Като става дума за някакво основно ниво. И трябват още два курса, за да си подготвен. Съответно пак по такива пари, че и повече.

Курса е скъп, но можеш да се явидш и директно на изпит.
Активен

Помагам с каквото мога :)
<^><^><^><^><^><^><^><^><^>
Моята занимавка е Gentoooo :)

solarflux

• Напреднали
  • Публикации: 100
    • Профил
« Отговор #12 -: Jun 14, 2012, 12:13 »

1000 евро беше курс + изпит преди 3 години и ако направиш над 60% от задачите ставаш РХСТ, за над 90% мисля ставаш РХСЕ. РХСТ не е нищо особено, РХСЕ е сравнително добро ниво, но досега не ми е помогнало особено в намирането на нова работа, пак искат да правиш тестове навсякъде. Мисля, че само в РедХат могат да те вземат с РХСЕ директно...
Активен

Ali Nebi

• Напреднали
  • Публикации: 394
  • Distribution: Centos, Debian, Fedora, Ubuntu
  • Window Manager: Gnome
    • Профил
« Отговор #13 -: Jun 14, 2012, 12:32 »
Отделно, за да може да се явиш на техен изпит, може да го направиш в чужбина. Скоро ги питах дали имат център в България, където може да се яви човек, но отговора беше "не".
Активен

Не се задоволявай да бъдеш дим, когато можеш да бъдеш огън!

gat3way

• Напреднали
  • Публикации: 6050
  • Relentless troll
    • Профил
« Отговор #14 -: Jun 14, 2012, 13:15 »
Глупости, моя RHCE сертификат си го взех в България и това беше преди 3-4 години когато все още нямаше инструктори българи, курсът и изпита ни го води румънец. Сега вече трябва да има и български инструктори.
Активен

"Knowledge is power" - France is Bacon