...
@trosho - ... изтрито ... Дал съм линк по-горе в темата, отвори го и ще разбереш какво е nouveau! Идеята му е изобщо да може да си управлява картата по някакъв начин, защото видимо нестава, заради това че Optimus не се съпортва от nouveau
...
Дали имам нужда от линк, след като се сблъсквам с nouveau, откакто го включиха официално в ядрото? Въпреки това, прочетох и цитата, и написаното в линка.
Optimus технологията не се поддържа не само от nouveau драйвъра, но и от този на NVidia. Това ще рече, че няма автоматично превключване в движение ("on the fly") между двете карти.
Относно Bumblebee, във FAQ страницата му пише доста неща (
цък). Този проект предлага това: "възможност за стартиране на програми с помощта на дискретната карта". Тази карта може да работи както под управлението на nouveau, така и под управлението на nvidia драйвъра -
цък.
Ако е решил да използва nvidia драйвъра, тогава nouveau драйвърът трябва да е в blacklist-а. Ако инсталира от репото (или както той е направил - с One Click Install), това би трябвало да стане автоматично (при мен е в /etc/modprobe.d/nvidia-default.conf). Ако инсталира от свален .run файл, nvidia installer-ът предлага да го направи. Ако не се възползва от това или не действа, трябва да го направи ръчно, както е показано по-горе.
Shadowdance е инсталирал nvidia драйвъра с One Click Install (т.е. от репото). Въпросите, които трябва да се изяснят сега (според мен), са: дали е забранен nouveau (не би трябвало да се вижда с lsmod), дали не са счупени библиотеките на Mesa (изпълнил ли е "Fix the Intel/Mesa driver"), дали е изпълнил останалите неща от първия линк ("OpenSUSE 12.1 on a Optimus Laptop") и дали в крайна сметка нещата работят ("glxinfo | grep OpenGL" и "optirun glxinfo | grep OpenGL"). Аз ви желая успех в начинанието.
Накрая, ако позволиш, няколко уточнения за спирането на displaymanager-а. В Ubuntu 11.10 и 12.04 няма GDM. Той е заместен с LightDM и затова трябва да се използва "lightdm", вместо "gdm". Ако иска да спира подобна услуга в openSUSE трябва да използва "xdm".
Много от горните неща е излишно да се казват на напредналите, но може да са от полза за начинаещите.