Ето такова ползвам.
Жълтият кабел е за заземяване. Трябва задължително да се свърже към маса иначе няма да работи - няма да има накъде да отведе енергията от светкавицата. Аз съм му сложил обувка за лесно откачене и го вързвам към кабелче (пак с обувка) което съм го извел от масата на разклонителя.
Това дето съм го снимал беше цялата платка стегната в голям черен термошлаух. Термошлауха го махнах. Мисля че и онова от линка на zxz също е пъхнато в такъв термошлаух. Според мен такова опаковане в пласмасов термошлаух не е правилно решение. Защото ако дойде по-голям гръм може да се запали цялото устройство. Такива гръмозащити трябва да се монтирани в метален корпус! например
като това Когато си монтирате такива устройства слагайте ги така, че да са далече и да нямат нямат допир до запалими материали.
Колкото за заземяването. Ако модела гръмозащита няма допълнително кабелче за заземяване, значи гръмозащитата е фалшива и никаква работа няма да върши.
https://www.google.com/search?um=1&safe=off&client=firefox-a&rls=org.mozilla%3Aen-US%3Aofficial&hl=bg&biw=1913&bih=972&tbm=isch&sa=1&q=lan+surge+protector&oq=lan+surge+protector&gs_l=img.3..0i19.13763.18185.0.22099.10.1.0.9.9.0.110.110.0j1.1.0...0.0...1c.1.14.img.oKx7kUohJWQАналогично ако си включите устройството но не вържете земята (щото ви домързи или не знаете какво да правите с кабелчето), няма да има никакъв смисъл от защитата и тя няма да работи. Просто ще предаде енергията на светкавицата по-нататък. (ще свърши същата работа като TV-то на Марчето - ще изиграе ролята на проводник) Свекавицата винаги търси път към земя.
Свързването към маса все още не ми е ясно как трябва да се направи най-правилно.
Моля колегите ако знаят да споделят мнение. Поради липса на по-добро аз го вързвам към третият проводник на ел.инсталацията - маса/земя. Някои го вързват към корпуса на компютрите/оборудването.