Та, според мен, какъв език и технологии ще изучаваш, трябва да го помислиш от гледна точка търсенето на пазара, а според това е и заплащането в последствие.
Без да обсъждам прагматичността в този случай правилна ли е или не, имаш ли съвет относно това какво се търси на пазара в момента? А след 5 години (понеже Runaway преди 18 годишна възраст надали ще излезе на пазара)?
Иначе, в училищна възраст бъдещият програмист като че ли има две популярни посоки на развитие. Едната е C/C++ с алгоритми, състезания (национални, международни или тип Top Coder). Другата е уеб (което в повечето случаи се равнява на PHP).
Всяка от тях си има предимства, недостатъци и подходящи хора. И за двете имам примери как са изградили професионалисти с универсални качества, но имам и по някой пример как са изградили въздух под налягане.
П.С. И да дам мнение по темата де... Керниган-Ричи е супер книга, дано да си я намериш на български. Друго, с което може да си упражняваш наученото от нея (понеже не вярвам направо от теорията на езика да искаш да скачаш в неща като модули за Апаче
), е книгата на Преслав Наков и Панайот Добриков „Програмиране=++Алгоритми“. Тя вече е библиографска рядкост (ценност), но е достъпна в pdf вариант за свободно сваляне:
http://www.programirane.org/download/. Живот и здраве, ако C те увлича и ти е интересен софтуерът, написан на C, след година може да ни питаш и за книга за системно или мрежово програмиране.