То с NOAA хубавото е че wxtoimg сам си коригира доплера, просто трябва да дадеш достатъчно широк филтър, че да го "поеме" когато вземе да се мести честотата. Лошото е че като е прекалено широк, влиза яко шум и прецаква картината. Дори на теория ако пуснеш примерно rtl_fm да бръмчи, wxtoimg може да записва звука точно при преминаване на спътника (не съм пробвал де). Ама това е криво, щото трябва да dedicate-неш цял dongle за целта, а трите NOAA спътници минават "качествено" по 2-3 пъти на денонощие и някак е разхищение, а аз и музика искам да слушам все пак
Сериозно мисля да кача малко железария на покрива обаче (след 2 месеца се местя и ще имам достъп до покрив по който може да се ходи, само на 2 етажа над мен) - там ще е качествено различно. Амбициозният ми план са 2-3 антени за различни цели - една със сигурност за NOAA, една малка колинейна за ADS-B и GSM истории и оттам не знам. Не съм радиолюбител и 2-метровия и 70см обхватите въобще не ме интересуват, нито наземните чатове, нито през хам сателитите. Ама цялата тази работа изисква ебати планирането и майсторенето. Мисля си колко хубаво би било ако вместо да опъвам коаксиални кабели взема да кача едно raspberry pi с билднатo librtlsdr, да му навържа донгълите и да опъна само един UTP кабел до вкъщи и цялата работа да минава по TCP/IP и да не се занимавам с дебели кабели, да му мисля загубите. Може да се окаже дори вариант да го търкалям върху 802.11, макар че bandwidth-а ще се осере значително, но пък така тотално елиминирам проблемите с гръмозащитата - дори и да падне и да изпържи всичко горе, вкъщи всичко ще е ОК. Проблемът тогава обаче идва със захранването....и засега не мога да го измисля. Разбира се и други проблеми ще има, това не трябва да се мокри, не трябва да може да го издуха вятъра, да го кълват разни пернати, raspberry-то ще е много добре и да не го грее слънцето по възможност...но тези са бял кахър в сравнение със захранването, последното не мога да го измисля