Благодаря на всички, които са взели участие в темата и са допринесли за развитието на системата. Прочетох темата отново, след толкова години и ми подейства добре.
Някой има ли информация за
gat3way?
Малко информация за това какво се случва с проекта.
След като имаше нещо работещо, макар и с доста въпросителни относно използваните решения, не се занимавах сериозно със системата.
Еднин администратор се престраши да я използва в реална среда и оправях само бъговете, които намираше. Според хронологията в github, това е продължило до Apr 8, 2015.
Във фирма, където работя, мигрирахме на Ipacct. След като видях, какво са направили хората, тотално изоставих проекта. Това продължи към една година. Вече не помня, какво ме мотивира да започна, отново да разработвам проекта.
Част от отговорите, които търсех преди, за да мога, да продължа с развитието на системата, бяха в Ipacct. Но тези от вас, които са имали достъп до Ipacct, добре знаят, че Боян добре се е погрижил, за да заключи системата
Поздрави на Боян, въпреки, че Ipacct е комерсиален продук, има голяма заслуга за развитието на много интернет доставчици в България! Също много поздрави и на колегата
networker, който сподели опита си с мен, за да се спра на работещи решения.
След доста работа, която продължи по-малко от колкото очаквах, около 2-3 месеца голяма част от системата беше променена. Няма да се спирам подробно на промените, най-важните ги описах
тук. Какъв е резултата?
Ако не са ми дали грешна информация, новата версия на системата поддържа 1000+ PPPoE потребителя и 1 - 2Gb трафик с 6 ядрен xeon (старо поколение).
Мисля, че постигнах първоначалните си цели. Създадох алтернатива на комерсиалните продукти. Какво следва?
freebsd-11-howto свърших с голяма част от интеграцията на системата. Остана да разгледам как стоят нещата с mpd5 и dns сървърите под FreeBSD. Нямам информация, някой да използва системата под FreeBSD и за това не си давам много зор.
Ако някой иска да помогне с развитието на системата, всяка помощ е добре дошла. Ако изпратите "pull request" през github, още по-добре