В текста от препратката, доколкото разбирам, казват друго
Основната разликата между двата метода, която ще усетиш, е огледално обърнатите действия в случай на отказ от или прибягване към възстановяване на данните. В случая от ръководството ще правиш по-сложното действие при отказ от възстановяване, а в моя случай - при прибягване към възстановяване. Въпрос на вкус. Аз предпочитам втория, тъй като ми спестява монтирането на snapshot-а, а и експериментите най-често си ги правя в тестови виртуалки, а на работните системи най-често правя действия, които очаквам да работят и бих искал да запазя резултата им, така че по-често прибягвам към отказ от възстановяване и така ми се налага да направя по-простото действие по премахване на snapshot-а. Но ти си прецени за теб, де
Ако тръгна по твоя начин, тогава ще попитам - ако съм доволен добре. Махам snapshot-а. А ако не съм доволен, какво правя?
1. Демонтираш дяла;
2. Демонтираш snapshot-а, ако поради някаква причина си го монтирал;
3. Изпълняваш
lvconvert --merge /dev/VG_name/Snapshot_LV_name
4. Ако предната команда върне подобно съобщение
Can't merge over open origin volume
трябва след това да деактивираш и активираш дяла с команди
lvchange -an /dev/VG_name/LV_name
lvchange -ay /dev/VG_name/LV_name
Стъпките са същите и за случая, когато правиш опитите в snapshot-а, и при задоволителен резултат искаш да прехвърлиш резултата на дяла.
Между другото, мога да заобиколя проблема, като създавам пакети, който инсталирам и ако не не ми харесва - деинсталирам. Не знам обаче, как това се прави с cpan.
Старомодният начин за деинсталиране на cpan модули е като отидеш в папката на модула, където е бил разархивиран при инсталирането му (тази папка най-вероятно е в ~/.cpan), и оттам да изпълниш команда
make uninstall
Това, разбира се, няма да деинсталира зависимостите (ако има такива), качени с модула, който деинсталираш, така че ще трябва да обходиш и тях.
Попаднах на тези два модула -
pm-uninstall и
perlrocks. Те би трябвало да ти помогнат при деинсталиране на cpan модули, но не ми се е налагало да ги ползвам, така че се зачети в документацията им.
П.П.: Забравих да кажа да имаш предвид, че все пак "моят" (той не е мой) алгоритъм е малко по-опасен от обратния, заради вероятността при лоша преценка заделеното място за snapshot-а да се препълни, при което snapshot-ът става невалиден и не могат да се възстановяват данни от него. При обратния метод (действие в snapshot-а) евентуално препълване би довело единствено до неудобството да се наложи премахване на snapshot-а и започване на опитите отначало. Така че, ако избереш алгоритъма с проби в дяла, а не в snapshot-а, не се скъпи откъм размер на мястото за snapshot-а