Правя РАЙД1 още при инсталация по описания в интернет начин и след рестарт ми изписва."Error: diskfilter writes are not supported.
Press any key to continue..." mdadm cannot CREATE user and cannot CREATE group... и пак съм на изходна позиция. Ще го мъча с инсталирано убунту на единия дял и празен втори диск през конзолата.
Със софтуерни RAID-ове съм инсталирал Debian и CentOS на такава машина и не съм имал грижи по този въпрос. Възможно е нещо инсталаторът (в тази версия или въобще) на Ubuntu да бърка в конфигурацията на mdadm. Може да ни покажеш конфигурацията на mdadm, да видим какво се е сглобило. Може да замениш Ubuntu-то с Debian (нали ти беше вариант). Но да - може да пробваш създаване на масива в последствие. Само че тук има малко специфики. Не съм сигурен, че инсталаторът ще ти позволи създаване на разграден масив от един диск, върху който да инсталираш Ubuntu-то, след което да си добавиш втория диск, но, дори да ти позволи, най-вероятно ще имаш същия проблем, като сега. Единият вариант е да инсталираш системата стандартно върху единия диск, без да правиш масиви, след инсталирането на системата да направиш изображение на диска (с fsarchiver, partimage, clonezilla или нещо подобно), да си направиш масив на дисковете от някое LiveCD (може и от същото, съдържащо някой от споменатите инструменти за изображения на диска) и да плеснеш направеното изображение върху масива. Много играчка. Другият вариант е да инсталираш системата върху един диск без настройване на RAID, но с LVM дялове, като след инсталирането да последваш
това ръководство, за да си създадеш масив и да преместиш дяловете върху него, дори без да изключваш системата. В ръководството е пропуснато, но след цялата процедура по преместване трябва да си добавиш редове "insmod raid" и "insmod mdraid1x" над всички редове "insmod lvm" във файла /etc/grub/grub.cfg и да изпълниш команда с root права "update-grub", иначе ще имаш изненади, когато след време решиш да си рестартираш системата.
Имам две вградени лан карти. Работи под DHCP само тази, която съм конфигурирал при инсталацията, а другата дори и да преместя кабела на нея не тръгва. Как мога Първата да си работи под DHCP, както е в момента, а на другата да задам STATIC IP и да "тръгва" когато и се вкара кабела.
Какво използва Ubuntu за настройка на мрежата - NetworkManager или конфигурация в /etc/network/interfaces? Покажи текущото съдържание на файла /etc/network/interfaces!