На времето хардуерът се развиваше по-самостоятелно, но се оказа, че сума ти полезни и интересни хардуерни възможности просто остават напълно неизползвани от софтуера и така са безсмислени.
На много хубави работи им Еб***** ма****та - на COM портовете; на Инфра-ред комуникациите - IRDA на CIR интерфейса (Consumer IR).
COM портовете въпреки, че са бавни имат много полезни свойства: така са направени електрически, че не могът да изгорът при никакви комбинации, комуникацията като протокол е много лесна защото синхронизацията се прави по отделни проводници. Не случайно още ги използват ком портовете в индустриални машини, оборудване..... Само трябваше да го развият този инерфейс и да го направят малко по бързичък и да му направят куплунга по малък.
IRDA- то първо беше 128к/сек след това се появи 4mbit/sec а има и 16 мбит/сек. Само че нещата стигнаха до там че се появиха само 128к/сек в пъвите GSM-и и след това го заебаха и казаха че ще правим блуетоот.
Да ама IRDA е напълно безопасен!!! няма да те облъчва като блуетоот. Няма Интерференции и смущения от радио спектъра - а той вече е пренаситен..... може цели компютърни мрежи да се направят с IRDA.
---
CIR интерфейса - това е същият стандарт, който се използва за дистанционните по телевизорите и електрониката.
И което е и по интерсно че CIR интерфейса го има в всичките IO чипове по дъната - само че не го извеждат. Да сте видели дъно с CIR пинчета. аз съм видял само едно две. На тези пинчета се слага едно обикновенно 3 краково IR око - същото което го запоявят по телевизорите. Нещата са изключително прости ----- Да ама не вместо да се ползват готовите и вече вградените неща в IO чипа за да си управляваш компютъра с дистанционно се правят всякакви други нестандартни глупости -- USB към IR, Com към IR, кабелчета..... нагласени работи....
Тъй че много ме е яд как сумати много добре измислени работи ги преебаха.