Елементарното обяснение е че някъде по трасето има конвертер, който е имал временни проблеми със захранването. В смисъл тапването на влакното от някой слухтящ не е невъзможно, но е статистически по-невероятното събитие. Плюс това не знам да има лесен начин да се мониторират конвертерите дали са живи - те са тъпи устройства.
Говорим за DarkFiber, за какви тоци става въпрос? Имаме договор, констативен протокол, замервания на заглъхвания и т.н и т.н за такова. Като тъмно влакно между двата му края не трябва да има каквото и да е било оборудване работещо с ток. Проблема беше в самата преносна среда, а не в двата конвертора в двата му края, които многократно проверявах/рестартирах докато траеше този блекаут (те отгоре на всичкото и са на онлайн UPS). След телефонните разговори попитах писмено по мейл търговеца, отговарящ за нас как си обяснява нещата..поне един вариант да ми даде как технически може да се случи това, защото за мен обясненията (след като техници не са били в района) са само две:
- Или това не е ДаркФайбър изобщо ами е псевдотакъв с разни активни у-ва по пътя (което още повече влошава положението с евентуално подслушване)
- Вече не сме сами.
Отговор не получих. Никакъв. Мълчание.
Не знам кое от двете е (било), обяснението ми на нещата с ДОТО и на мен си ми звучеше доста "ельоменатно" обаче ако се поинтересувате сред тия среди ще видите че са имали много голяма активност през 2014г.