Иначе клауда тръгна от Амазон еластичните сървъри - като ти дотрябва нов сървър - натискаш копче ти се изстрелва един имидж и ти пускат виртуален сървър със желаните параметри. Сега това го правят с контейнерите. Намесиха се и софтуер като сервиз - вместо да купуваш софтуер и инсталираш на сървър - някой друг ти го хоства и поддържа, ти само го ползваш (счетоводство, групуеър, тикетинг системи, Уики, блогове, уеб конференции,бази данни и т.н.) Идеята е плащаш за РАМ, процесори и дисково пространство колкото ти трябва и кихаш за месец например. Ако ти трябва още мощ - доплащаш. Ъпгрейди и местене между сървърите се прави от хостера.
Клауда можеш и да си го имитираш и у дома и да си го хостваш, но то си е сървъри както и едно време. Цялата работа сега е бизнес модел.
Общо взето нищо ново под слънцето. Мейнфреймите на ИБМ през 70-те и 80-те бяха като облаците сега, както и Юникс клъстърите.
Колегата силно ми напомня на ББ, на някой хора не може да се обясни че тези неща /напр. авторското право/ не са бизнес модели (могат да се ползват в бизнес модели но не са заместител) ..то иначе по тая логика всичко е бизнес модел защото ...както каза някой преди "От всякакви боклуци могат да се правят пари. Видях го при едни бивши шефове" - да, да ама не, това че от нещо могат да се правят пари не го прави автоматично бизнес модел, то... по тая логика и губенето на пари си е бизнес модел ама нещо няма много мющерии /или поне не си признават/
Общо взето картинката по-горе описва неко го нарека облак в. 1.0 но в момента отива към в. 2.0. Уточнявам че късно навлязох в облаците и съм направо на в. 2.0 та аз никога не съм вижда на живо старата еластичност където напр. плащаш за 1 ВПС напт 2 ГХ процесор и 4 ГБ РАМ но като ти се дигне натоварването напр. 90+% процесорното ти разпъва още един ВПС сървър 2Гх и 4ГБ (или още докери в swarm-а) и т.н.
- в момента (в. 2.0) не /ни/ се налага "Ъпгрейди и местене между сървърите се прави от хостера." - облака е достатъчно еластичен вътрешно да поеме натоварването (там където си е) е доколкото може човек да си плати за това т.е. в 2.0. казваш на такъв и такъв план съм покрива ми само до толкова постоянна еластичност и толкова пикова (или предплатен - докато свършат парите)
- и с това не съм съгласен "...но то си е сървъри както и едно време." по-скоро един единствен голям сървър , наречен облак
скриването на цялата архитектура отзад /хардуер и пр. натурии/ спестява доста овърхед, проблемът е само че това идва с нов начин на работа т.е. някой трябва да пренапише старите приложения да вървят облака или да създаде нови (което е по-лесно и затова толкоз напират) приложения които да зарибят критична маса хора. Тряба да се учи новото - совен ако не искаме да бъдем отнесени от бурята.
и моите 5 ст.
отскоро тествам(е) /на работа/ Ажур-а (понеже по евтин, не за всеки ами компанията майка като голям международен мастодонт издействала по-евтини цени, и не им пука че напр. Амазон облака е вече ехей чак зад хоризонта като капацитет и възможности) та така изгърчен(и) на 2ра класа облак, но даже и той е "прозрачен" * да обясня:
- за мен това е напълно прозрачно откъм хардуер (чувам че бил линукс/дебиян отдолу, но не ми пука)
- голяма статична БД (пак прозрачна откъм хардуер) като услуга - плащаш според употреба, но има и Azure Stream Analytics където данните може и да не се съхраняват въобще, само тренират нон-стоп ИИ (а да ми ги откраднат де)
- Azure message queues/bus за прехвръляне на "съобщения"/данни насам-натам за обработка
- Azure Functions—Serverless Architecture за обработка на горните съобщения
* горните "функции" са чист С# код качен в облака (който бори БД - stored procs)
- планираме и ползване на ИИ също безсървърно
...и накрая ние /и клиентите също/ след обработката на всичките тия терабайти дневно всеки си сваля едни отчет по 1 до няколко МБ /и НЕ нямаме няколко ТБ т.е. милиарда клиенти/
т.е. за мен облака изглежда така
https://azure.microsoft.com/en-us/services/https://azure.microsoft.com/en-us/services/machine-learning/и това е второкласен облак, скоро и 3та класа /когато Гугъл дръпнат напред/
https://azure.microsoft.com/en-us/services/Никакви сървъри, ВПС, софтуер на парче и т.н. функциите ми се изпълняват там някъде (разпределени невидимо от бекенда) и ми давата желания резултат. Капацитет според заплащането т.е. за мен облака (в. 2.0) е едно голямо и неделимо цяло. Е да за който си иска има ги още и legacy услугите ВПС и т.н. съвръри но вече емулирани а не реални железа
П.П. Ето и конкуренцията не спи
http://www.jenunderwood.com/2017/01/23/introduction-amazon-athena/ и на графиката всичко е в облака вкл. и чак до сравката т.е. графиката която вижда крайния клиент. Лошото в цялата работа е че е направено с новите облачни технологии (които трябва да се учат наново, затова казах преди че учене му е м..ката) и не могат да се портват лесно обратно към десктоп (не и без пренаписване)
https://i2.wp.com/www.jenunderwood.com/wp-content/uploads/2017/01/AWSAthenaPipelineExample1.jpgнапр. горната картинка не е 1 към 1 напр. да пуснеш същия код на 1 десктоп и да тръгне (само като код) а да не говорим че на десктоп(и) сам ще трябва да си пишеш първо разпределянето по много сървърни железа и после агрегирането в 1 картинка на 1 място да се покаже на крайния потребител.
Затова (както и преди споменах)
- трябва да се учат нови(те) неща постоянно
- ситуацията в момента много напомня на зарибителен период преди т.нар. навремето vendor lock in т.е. аз в момента напр. дектоп код С# само го копирам и слагам във Ажур функция и си работи, но по натам като се мине да се работи направо в облака (то е ще по-скоро ГУИ нащракване на опции и навързване на компоненти) - първо че няма да мога обратно копи-пейст кода от облака на десктопа и бай-бай олбак ами и то може и да няма код (любим момент на ББ - всичко нащракано през УИ напр. ИИ чети данни от тасзи БД и всичко останало е собсвеност на облака т.е. супер секретна технология която те не дават /да не я занесеш на конкуренцията/ т.е. и да искаш и да си си платил няма да ти дадат не ами и няма даже да ти кажат как точно го правят /отзад/ всичкото това отзад камо ли да можеш да си го копираш на десктопа и то да вземе че да тръгне там)
...така че от един момент нататък няма да има връщане назад - само напред към скайнет
П.П.П. Да не говорим за един куп нови проблеми които ще създаде за хората
..напр. етични - понеже някой спомена
#Слак (да не се бърка с другия
Слак/уер)
напр. там всичко им е в облака - инсталира се само един клиент който само приема/предава и представя резултати (и само за тия 2-3 неща успяли да изядът 100 МБ, вграден ИЕ/ксплодер/, уеб форми и пр. простотии но да не се отклконяваме от темата) - та там имате (ако си платите добре) достъп до неограничено време назад в историята на съобщенията /която вероятно ще оцелее и при термоядрен взрив - т'ва според спецификациите на интернета/), НО данните ви се пазят в облака, вие само си плащате за достъпа до тях... т.е. една малка част $$ отива за Слак /екипа/ а по-голямата за облачните услуги /надявам се/, та нали се сещате за етичния проблем - какво става ако някой "лош" се докопа до вашите данни в облака, тогава кой е виновен - вие, Слак /компанията, екипа, някой друг там/, облачния доставчик??? инак то е ясно, че ще победи тоя с по-яките адвокати и никакво не/четене на ЕУЛА няма да го спаси другия...
Практически пример - напр. Ако Памела Андерсън си пазеше домашното ...видео в #Слак и някой вземе че и го докопа там, кой ще виновен е едно а кой на кого щеше да плати съвсем друго

ама това е новото - свиквайте