<troll mode>Понеже през последните шест години не съм се занимавал изобщо с компютри, то много рядко (сиреч никога) разбирам, какво говориш. Последното, което имам е Булдозер, но и той не е включван от поне петилетка, защото скоро и ток не стигаше до него.
Неизвестен факт за този форум е, че аз съм почитател на АМД. Но не си го признавах, заради Росен. Той направи всичко да отврати хората от тази марка. А я беше сложил за свой аватар. Невероятно.
Причината аз да харесвам АМД беше, че ми даваха същото за по-малко пари. Булдозера, за който говоря, го взех за стотина лева. И ми се струваха много пари. Формулата ми беше да взимам дъно, диск, процесор, памет по около сто, най-много (и в изключителен случай) по 200 лв. парчето. Така успявах да сглобявам домашните си компютри с инвестиция около 700 лв.
Златните времена за компотите свършиха малко преди аз да имам финансовата възможност да поддържам страстта си. Но дори да бях запазил стандарта си, то компютрите пак щяха да станат недостъпни за мен.
Та сега се връщам на това, което говориш. Стана ми интересно, а всички тези цифри и съкращения не ми говорят нищо. Разбира се, нямаше как да не чуя, че на света се е пръкнал Рейзън. Това май е първото, за което чувам след Булдозер. Значи, щом аз съм чул, значи е новина.
И рехох да проверя, какво значи 2400G. Не бях сигурен това на Интел ли е, на АМД ли е. Защото Интелите също взеха да ги правят с графика на АМД. Скоро ще остане само Интел. Имам чувството, че Интел нарочно не фалират АМД само, за да може да се твърди, че съществува пазар. А такова нещо никога не е имало. Е поне от времената, когато фалираха Виа и Трансмета. А те фалираха поради липсата на пазар, заради практиките на Интел.
Та питах ixquick за 2400G, оказа се модел Райзън на АМД. Отидох до Мост (нали те са вносителя за България?) и погледнах цената му.
https://most.bg/protsesori/amd/amd-ryzen-5-2400-3-6g-vega-11.html380,40 лв.
Да, определено няма да имам компютър в близките десетилетия. Никога няма да дам две трети от заплатата си за парче стъкло с размерите на половин пощенска марка от 6 ст.