« Отговор #12 -: Oct 31, 2018, 00:32 »
Да, телефони няма все още и може скоро да няма, защото там пазара е сериозен, както и парите. Едва ли някой ще остави всичко да му се изплъзне от ръцете. Колкото до слабите машини, имаш много варианти, които не включват непременно Убунту и прочее. Можеш да инсталираш Ментата с МАТЕ десктоп. Можеш да инсталираш SolydX, можеш да инсталираш Bodhi с Enlightened, можеш да инстлираш Bunsenlabs, можеш да инсталираш WattOS, можеш да инсталирш Arch с каквото искаш за десктоп. Да изброявам ли още? Тези са, които аз съм пробвал на една от машините. А изобщо не е слаба. Но всички изброени ще тръгнат на всичко, което можеш да си вземеш втора ръка за сто и тридесет лева. Дай дефиниция за слаб компютър! Щото на такъв, за сто и малко лева върви всякаква уеб щуротия, филми и прочее чекни. И проблемът днешно време не е в операционата система, а в приложенията. Защото минимализма във философията на Линукс отдавня е в небитието. Сега всеки иска спотифай, иска скайп, вайбър и подобни щуротии, иска мултимедия на браузъра. Нито едно от тези приложения не е писано с идеята за производителност, пестене на ресурси и прочее. Паметта е евтина и на никой от писачите на софтуер не му дреме. Че на мен браузъра ми като се отвори и вече товари четири гигабайта отгоре. Единия лаптоп мисля да му слагам вече 16 защото 8 не му стигат точно заради браузъра. А да си обръщал внимание, колко мегабайта е инсталацията на Скайп? Изисква 512МВ рам! Един месинджър. Не те зная на колко си години, но знаеш ли какви игри вървяха преди време на толкова памет? 2011 скайп искаше все още 128МВ рам. Та, като се пишат програми, единственото което се гледа, е дали вървят. Ако да, се пускат на такива като теб и мен. Ако нещо не е наред, после се дооправя. Никой не гледа, колко памет заема. Още една подсказка, как се пишат в днешно време програми и софтуер изобщо. Да си спомняш, че Виста искаше 40 гигабайта дял? Прави си изводите!
Та, вариантите са ти или да продължаваш да ползваш това, което не ти харесва и да се оплакваш, или да търсиш алтернативи. Да ти кажа, аз защо не ползвам смартфон. Защото не ми е нужно, първо. Използвам телефона по предназначение - за разговори. И слушане на музика през останалото време. Ако ми трябва интернет през мобилно устройство, предпочитам таблет, а там може да се пробва да се инсталира нещо друго от андроид. Ако държиш обаче да имаш смартфон имаш още един вариант. Има една фирма, която прави уж сигурни телефони и можеш да си поръчаш, ако искаш. Приготви си към 20К долара. Другото, за което се сещам, е да се напънеш и да напишеш операционна система за телефони. Хората, които имат силна нужда от нещо, като не могат да го намерят и си го правят сами. Ей така възникват разни чудесни програми, джаджи и всякакви неща. Имаш и един последен вариант и той е да продължиш да се оплакваш, какво не ти харесва в телефоните. Ако имаш достатъчно енергия за това, продължавай.
Да не забравя. Доста от изброените по-нагоре ОС-ми са разни производни на Убунту, но по-добри.