*Първо да припомня, че това са теми за чешане на езици. Те не ангажират никого и не са с цел да обиждат някой.*Е че то ние сме в регрес от 30 години, и на всичкото отгоре му се кефим. Ние не правим абсолютно никакво усилие за развитие защото просто не искаме.
Абсолютно не съм съгласен. Но може и да се съглася. Това зависи от това, какво разбираш под регрес. В следващите цитати от теб ще се опитам да позная, преди да си уточнил.
Засега приемам, че съм несъгласен. Защо? Защото социализма сам по себе си беше регрес. Беше регрес спрямо западното общество. Не беше регрес спрямо това преди него. Спрямо него беше голям прогрес.
Човека от изтока нямаше свобода. Човека от запада имаше. Лошото е, че днешния западен човек върви към източния от тогава.
На материално равнище беше същото. Изтока боравеше с по-стара технология и изоставаше постоянно. Може да сравниш Лада 7 с Golf 1. Това са съпоставими по клас коли. Телевизор Велико Търново и Sony Trinitron просто няма да ти го причинявам.
И това беше на всяка крачка. Аз все още живея в панелен блок. Такива днес се строят само в Китай (вярно небостъргачи). А дори тогава не се строяха на запад.
Това ни е заложено исторически. Ние сме народ поробван два пъти и оцелял и при двата случая. Сега обаче механизмите са други и май от третия път ще успеят да ни затрият.
Не ни е заложено. С нас не се е случвало нищо по-различно от това, което се е случвало с много други народи. В историята навсякъде има епизоди на голям напредък, последван от голям спад.
Ние просто си се топим като народ и ми се струва че е необратима ситуацията. Ние не можем да си извоюваме бъдещето в момента просто защото не искаме.
Не се топим. В смисъл не измираме. Просто емигрираме. Това също не е нещо нито ново за света, нито за нашата история. През последните две хиляди години ни се случва постоянно, а сме още тук. Разселването не е повод за тревога. Поводи са други неща.
Виж аз не съм фен на социализма или на комунизма аз съм против това хората да са равни просто защото когато можеш повече трябва да получаваш повече, но не съм и сляп за да видя какво направи едната система за 30 години и какво направи другата за същото време.Дори съм готов да се обзаложа че постигнатото от социализма в България и след 100 години няма да бъде достигнато от сегашната система.
Какво разбираш под постижения на социализма, също следва да уточниш. За мен например тежката индустрия не е постижение, а екологична катастрофа. Тя продължава и до днес. Тиквони може да си е колкото иска мафиот. Може да е окрал толкова милиарди, колкото не може да преброи. Може да е убил повече хора от всеки друг. Но той не може да е виновен и за това.
Научните ни постижения също се оказаха балон. Остатъците от тази наука днес са единственото жизнеспособно, което е било. Твърде малко. Някой тия дни спомена космически храни. Могат да се кажат още няколко и това е.
Образованието е голяма мъка. Ако желаеш да откриеш нова тема за това, с радост ще се включа в нея. Там има много за казване и преди, и днес.
Но най-важното оставям за накрая. Каквото и да е постигнал социализма, то е било възможно, защото ние бяхме колониална държава. Нашата колония се казва СССР. Той не беше само наша колония. Беше колония на всички страни от СИВ. Така работеше СИВ. И при това положение, каквото и да кажем, че е постигнато: малко е.
Аз съм фен на капитализма в класическия му вид, индустриялния капитализъм. Това което в момента Тръмп се опитва да спаси.Са вярно това е малко по сурова система, защото там оцеляват само тези които могат, но това гарантира прогрес не само на даден народ но и на човечеството като цяло.
Аз пък изобщо не съм му почитател и няма да стана. Този капитализъм роди класовата борба. Заради този капитализъм бяха убити невероятно много хора. Този капитализъм не беше хищнически, не беше дори паразитен. Беше сатанински.