Едно време започнах с това ръководство:
http://www.mgu.bg/drugi/ebooks/belchevski/perl.htmlВ него има някои стари неща. Например вече всички низове са unicode, а не ascii. Иначе всичко е вярно по принцип, но ги няма най-новите магии. Петите версии са обратно съвместими към третите. Шеста версия е като третата на Смоку. Несъвместима, с много нови концепции и навлиза бавно. Реално даже не е навлязла.
Голямата работа на Пърл беше работата с низове. С Пърл няма нещо свързано с текст, което да не може да направи. Основно това се гради върху регулярните изрази. Те бяха неговата революция. Не, че не е имало и преди него, но в него заклинанията стават изключителни.
Другото му голямо предимство беше, че имаше собствен архив от допълнения за връзка и работа, с каквото и да било. Една от билиотеките, които съм ползвал е за xls. И до днес мисля, че няма по-добра. Не съм съвсем сигурен за тази за js. Ако бие, то е с малко.
В днешно време няма език, който да не поддържа пърълската версия на регулярките. Всеки език вече си има и хранилище с допълнения. Днес Смоку и Жиес се бият, кой има най-много.
Ти си започнал със Смоку и те съветвам да си останеш на него. Това е език, който почти няма скоби. Това е структориран език. Нямаш как да напишеш грозен код. Това е език с кратък код. Не трябва да пишеш дълги изрази.
Това, което ми харесва в Пърл е, че е езика на свободата. Дава ти безброй начини да направиш нещо. Например знаеш ли, че има поне пет начина да напишеш цикъла „За“ (for)? Кой от кой е по-красив и по-голяма магия. Всеки небуквен знак има някакво значение в езика, най-често значенията са няколко в зависимост от контекста. Между другото (незнайно защо?!?) това не харесва на хората и в шестата версия е почти премахнато.
Изобщо с Пърл се правят извънземни неща. Това е език даден от космоса. Не е създаден, той просто е даден.
Но в днешния свят тези неща не са ценни. Истина е, че с Пърл едва ли може да бъде направено нещо, което да не може да бъде направено с някой от другите големи езици. И както твърди подписа на Наката, то ще и по-четливо. С последното не съм съгласен, ама май съм малцинство.
И Пърл всъщносст пое по пътя на TCL, Eifel, Symbola. Tой е западащ език и все по-малко се пише на него. Основно се поддържат стари неща. И предимно е за гигантско надградждане на конзолата. Но и в това не е уникален. Още много други езици го владеят. Например Питоня се справя не по-зле. Даже днес всички нови инструменти за конзола се пишат именно на него.
Така, че днес едва ли ще срещнеш някакви предимства. И ако не си стар познайник с него, то би срещнал прекалено малко места, където да ти е полезен повече от Смоку да речем.
Така, че е по-скоро непрактично да го учиш извън някакъв научен интерес. Ако да ти потрябва, той сам ще те намери. Но до тогава, по-скоро си бъди с Питон. Той е един отличен език създаден за прилежни отличници.