П.П. грешката на Гогата е че е започнал от по-долния, но и върви надолу ...а е трябвало да почне от върха, или поне да вървеше нагоре, а той... от икономист към компютърджия, ей, съвсем го опропастихте туй момче
Отново прегледах връзките в темата. Явно се намира в някоя от връзките към Фликър или тубата, ако не съм ослепял съвсем. Тези връзки не съм ги отварял, едно защото Фликър се зарежда по половин час и ми расте брада, а клипче от тубата, след като премахнаха 3gp, най-ниското качество е 50 Кб (формат 249) опус за звука и 256x144 mp4 (формат 160), които общо се теглят за около тройно време за продължителността на клипа. Освен това не винаги има 249 и тогава се налага m4a, а той е поточен и става още по-бавно.
Но иначе си прав. Нищо не става от икономист влюбен в компютрите. Само моля те не го споменавай на бъдещите ми работодатели. Преди половин час минах едно кошмарно интервю.
още малко и атом (текст. редактор) ще си инсталира - т'ва е егати извращението, наскоро не ми стигна мястото на една виртуалка и го разкарах (атом-а) и ми освободи към 1Гб място
А не, такива изчадия благодаря. В интерес на истината съм обмислял ползването на две атомарни приложения. Едното е
FreeTube, модерно, ново и безопасно. Но то върви с подходяща връзка към Интернет. Освен това харесвам, че ползва y-dl, но не харесвам, че не ползва mplayer или mpv, а html5 video tag. То и Латерна магика май ползва същото.
Другото приложение, което щях да искам поне да разгледам, беше
Figma, модерна алтернатива на Гимп. Но ме домързя.
Покрай Протон, за който знам от теб (забавно, защото е европейски) ми се искало да пробвам неща като Tutanota и Mailpile, за които пък знам от Википедия, когато проучвах, какво точно е Протон. Обаче нямам пощенски сървър.
Не като да не съм се замислял в някакво далечно, по-добро бъдеще (което няма да дойде) да не експериментирам с неща като SandStorm или FreedomBox, защото нашия модератор от далеч преди да стане такъв ме натиска да пробвам NextCloud. Ама и да го направя след хиляда години, онлито пак няма да го бъде. Е чак толкова не се предавам
Но засега успявам да устискам на новото.
Връщайки се към началото, само който не е работил с Вим или Емакс не знае, колко корави са тези програми всъщност. Няма задача да им се опре. Не съществува толкова голям файл, с който да не може да се работи спокойно и бързо. А количеството на възможностите им не може да се изучи за един живот. Поне аз не мога. Някой от вас тук спецовете, сигурно може, но за ламер е невъзможно.
п.п. Даже обратното, мислел съм да пробвам
GhostText. А за Мозила отдавна има добавки за вграждане на прозорци на Вим и Емакс като заместители на текстовите полета. Но и тях не съм пробвал. Докато не убиха Геко ползвах дълго време Конкуерор, а сега мисля за
Next. Но ми се вижда с малко възможности, а и клавишните комбинации не съвпадат, макар да са близки до тези на eww. Засега се задоволявам с Ungoogled Chromium, макар да има много лицензни проблеми с него.